x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Amenzi URIAȘE și închisoare pentru românii care aruncă deșeuri pe domeniul public

Amenzi URIAȘE și închisoare pentru românii care aruncă deșeuri pe domeniul public

de Redacția Jurnalul    |    05 Oct 2023   •   12:30
Amenzi URIAȘE și închisoare pentru românii care aruncă deșeuri pe domeniul public

Locuitorii de la case și blocuri vor fi amendați pentru aruncarea anumitor obiecte pe domeniul public.

Este vorba despre obiecte casnice de folosință îndelungată, respectiv mobilă, deșeuri provenite din renovări. 

Noua legislație precizează că deșeurile reprezintă orice obiect ori substanță pe care deținătorule le aruncă ori vrea să le arunce.

Deșeurile municipale sunt: 

  • deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat de la gospodării, inclusiv hârtia și cartonul, sticla, metalele, materialele plastice, biodeșeurile, lemnul, textilele, ambalajele, deșeurile de echipamente electrice și electronice, deșeurile de baterii și acumulatori și deșeurile voluminoase, inclusiv saltelele și mobila
  • deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat din alte surse, în cazul în care deșeurile respective sunt similare ca natură și compoziție cu deșeurile menajere. 

Dșeurile municipale nu le includ pe cele provenite din producție, agricultură, silvicultură, pescuit, fose septice și rețeaua de canalizare și tratare, inclusiv nămolul de epurare, vehiculele scoase din uz sau pe cele provenite din activități de construcție și desființări. 

Potrivit OUG 92/2021, abandonarea, aruncarea, ascunderea, incendierea sau îngroparea deșeurilor de orice fel, eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop sunt interzise. 

Amenzi mari și închisoare

Legea nr. 17/2023 a majorat cuantumul amenzilor pentru persoanele fizice în cazul nerespectării legislației privind regimul deșeurilor.

Amenzile sunt cuprinse între 30.000 - 45.000 de lei, la care se poate adăuga sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea/ aruncarea/eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor, îngroparea deșeurilor, scrie avocatnet.ro.

În cazul în care cantitatea sau impactul deșeurilor asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată, se poate aplica pedeapsa cu închisoarea de la 1 - 5 ani pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor.

Deșeuri voluminoase

Acestea pot fi depozitate, în anumite zile stabilite de firma de salubritate, în fața casei sau blocului, dar trebuie contactată firma de salubritate pentru a indica adresa exactă. De cele mai multe ori, colectarea deșeurilor voluminoase în zilele stabilite de firma de salubritate nu implică niciun cost. 

Deșeurile provenite din renovarea sau construirea casei, colectarea, sortarea și depozitarea lor se fac contra cost. Recomandarea este de a lua legătura cu operatorul de salubritate din zona în care se află locuința sau cu alte firme specializate din domeniu.

×