x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Amenzi URIAȘE pentru românii care stau la bloc. Activitățile gospodărești se sancționează în orele de liniște

Amenzi URIAȘE pentru românii care stau la bloc. Activitățile gospodărești se sancționează în orele de liniște

de Redacția Jurnalul    |    18 Sep 2023   •   14:30
Amenzi URIAȘE pentru românii care stau la bloc. Activitățile gospodărești se sancționează în orele de liniște
Sursa foto: Pexels

Persoanele care locuiesc la bloc pot fi amendate dacă desfășoară anumite activități ce provoacă zgomote și deranjează vecinii.

Românii care locuiesc la bloc riscă amenzi usturătoare în condiţiile în care care îi deranjează pe vecini, într-un anumit interval orar.

Locatarii care nu respectă orele de liniște riscă amenzi care ajung până la 1.500 de lei, iar suma poate crește dacă persoana respectivă nu este la prima abatere. De asemenea, aceasta poate fi sancționată și cu efectuarea de ore de muncă în folosul comunităţii.

Totodată, activități care pot provoca zgomote pot fi și spălatul rufelor la mașină ori folosirea aspiratorului la ore nepotrivite. 

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice prevede

"- tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

- tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

- organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban".

Prin urmare, persoanele care produc zgomote puternice în apartament sau chiar la casă riscă amenzi între 200 - 1.000 de lei.

În cazul în care folosiți în timpul orelor de liniște la bloc aparatură care face zgomot puternic sau instrumente muzicale de intensitate mare, atunci puteți fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 - 1.500 de lei.

Pentru petreceri private și pentru utilizarea de aparatură muzicală la un volum ridicat în timpul orelor de liniște, amenda poate să fie între 2.000- 3.000 de lei, potrivit antena3CNN.

 

×