x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social ANAF introduce un nou formular pentru românii din străinătate

ANAF introduce un nou formular pentru românii din străinătate

29 Dec 2016   •   17:57
ANAF introduce un nou formular pentru românii din străinătate
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) introduce un nou formular prin care românii asigurați în alt stat  vor declara acest fapt pe propria răspundere pentru a fi scutiți de plata contribuției de sănătate în România.
 
Printr-un proiect de ordin, ANAF propune procedura prin care cei care au asigurare de sănătate în altă țară sunt scutiți de plata contribuției de asigurare de sănătate (CASS) în România, potrivit profit.ro.
 
Noutatea este că aceștia vor declara pe propria răspundere, printr-un formular care va fi introdus din 2017 (formular 603), că sunt asigurați în alt stat.
 
Pe lângă formular, trebuie să depună un document justificativ, cum ar fi: document portabil A1, TR/R1 -Formular privind legislația aplicabilă, PM/RO101 -Certificat privind legislația aplicabilă, MD/RO101 -Certificat privind legislația aplicabilă etc.   

Procedura este dată în aplicarea prevederilor din Codul fiscal, existente de mai mulți ani, prin care persoanele fizice care dețin o asigurare de sănătate în țările cu care România are încheiat acord bilateral de securitate socială nu au calitatea de contribuabil la sistemul național de asigurãri sociale de sănătate. Practic, aceștia nu trebuie să achite CASS în România.

Este vorba de cei care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale de securitate socială (inclusiv din afara UE).

Prin proiectul de ordin, ANAF propune aprobarea procedurii de exceptare de la plata CASS pentru aceste persoane, precum și aprobarea modelului, conținutului și a instrucțiunilor de completare a formularului 603 - Declarație pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata CASS.

×