x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Anunț important pentru părinții care călătoresc cu copiii în străinătate. Declarația notarială obligatorie.

Anunț important pentru părinții care călătoresc cu copiii în străinătate. Declarația notarială obligatorie.

17 Iul 2017   •   14:09
Anunț important pentru părinții care călătoresc cu copiii în străinătate. Declarația notarială obligatorie.

Cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru minorii care nu sunt însoţiţi de ambii părinţi sau călătoresc numai cu unul dintre aceştia este nevoie de o declaraţie notarială prin care se face dovada acceptului pentru deplasarea copilului. Documentul este obligatoriu şi în cazul în care copilul călătoreşte însoţit de un alt adult.

Declaraţia părinţilor/ a părintelui are o valabilitate de maximum 3 ani de la data întocmirii şi cuprinde acordul cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate de către minor precum şi datele de identitate ale însoţitorului. Documentul va fi prezentat la frontieră în copie şi original.

În cazul în care minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, trebuie menţionată persoana căreia îi va fi încredinţat.

Totodată, la ieşirea din ţară, persoana care însoţeşte minorul va trebui să prezinte certificatul de cazier judiciar.

În cazul părinţilor divorţaţi, chiar dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă însă cei doi părinţi exercită în comun autoritatea părintească, acesta trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

În situaţia în care minorii sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, alta decât părinţii sau reprezentantul legal, poliţia de frontieră va permite ieşirea din ţară numai dacă se prezintă o declaraţie a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

Pentru minorii cetăţeni români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reşedinţa, nu mai este necesară prezentarea declaraţiei părinţilor/tutorilor la ieşirea din România.http://agerpres

×