O campania umanitară intitulată „Leapşa pe poveşti” susţine, prin lectură, colectarea de donaţii pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Are loc până pe 1 iunie şi face un apel public la solidaritate.
Inițiatorii campaniei sunt Asociația pentru Educație în Științe Socio-Umane (ESSU) și Asociația Lira Projects, două organizații nonguvernamentale axate pe dezvoltarea de programe educaționale non-formale pentru copii. Iniţiativa „Leapşa pe poveşti” se bazează doar pe voluntariat: muzicieni, actori, medici, jurnalişti, părinţi şi bunici, citesc zilnic poveşti copiilor şi le înregistrează – iar înregistrările sunt difuzate pe Facebook şi pe canalul de YouTube al iniţiatorilor.
Istorisiri clasice şi originale
S-a împlinit o lună de când au început primele lecturi. Micuţii au putut asculta peste 30 de basme clasice sau scrise chiar de voluntari. Adulţii care doresc să se alăture acţiunii, să preia „leapşa” şi s-o dea mai departe, pot să o facă oricând.
Printre cititori s-au numărat Cătălin Goia, solistul trupei Voltaj, actorul Voicu Hetel sau jurnalistul Adelin Petrişor. Mihaela Chișamera, asistent medical generalist, a scris și a citit „Povestea halatului alb” special pentru această campanie. Cea mai recentă istorisire originală se numeşte „Izolarea” şi a fost scrisă, interpretată şi înregistrată de o învăţătoare din Târgu Jiu, mamă a două fetiţe.
Ochelari pentru operaţii
„Chiar dacă, aparent, societatea noastră se îndreaptă către o perioadă de relaxare a restricţiilor impuse de pandemie, presiunea asupra cadrelor medicale va creşte”, afirmă Ana-Maria Cetăţean, vicepreşedinte ESSU. „De aceea, este necesar să susţinem spitalele şi personalul medical cu echipamentele şi materialele necesare, pentru a-şi putea face datoria în condiţii de siguranţă”.
În prima lună de lecturi, din fondurile proprii ale promotorilor campaniei, au fost livrate 100 de combinezoane către Secția de Chirurgie a Spitalului „Grigore Alexandrescu”. Din donațiile oamenilor, au mai fost oferite seturi de măști și ochelari speciali de protecție, reutilizabili, în valoare de 3.000 lei, pe care medicii îi folosesc pentru a opera în condiţii de vizibilitate optimă şi de siguranţă.
Basmele astfel înregistrate constituie un raft virtual la care are acces orice copil, prin intermediul părinţilor.
10 lei e suma minimă pe care ascultătorii sunt îndemnaţi s-o doneze, pentru achiziţionarea de echipamente destinate medicilor.