x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Îngrozitoarea alegere de la ATI: cine respiră și cine se sufocă

Îngrozitoarea alegere de la ATI: cine respiră și cine se sufocă

de Mariana Zaharia    |    11 Noi 2020   •   07:33
Îngrozitoarea alegere de la ATI: cine respiră și cine se sufocă

În lipsa locurilor la Terapie Intensivă, Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor devin spațiu pentru pacienții care au nevoie de ventilație. „Nu ne puneți să alegem între pacienții COVID și cei non-COVID”, este apelul disperat al medicilor. La UPU, numărul ventilatoarelor este limitat. 

 

La Unitatea de Primiri Urgențe a celui mare spital din Argeș sunt trei locuri cu aparatura necesară ventilației. În mod normal, ventilatoarele sunt folosite pentru pacienții care ajung în stare gravă cu alte afecțiuni decât infecția cu SARS-CoV-2. Conform ultimului Ordin dat de secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, pacienții suspecți COVID nu mai pot fi refuzați, indiferent că spitalele nu mai au locuri. Însă nimeni nu le-a spus doctorilor cum să aleagă cine are prioritate la ventilație.

„Nu există criterii de prioritizare a pacienților COVID sau non-COVID. Nu știm cum să alegem. Se va ajunge la tragedii. Poate vom alege bolnavi COVID și va rămâne un alt bolnav fără posibilitatea de a fi ajutat să respire. Sau invers. Problema și mai mare este pericolul de infectare atunci când aduci pacienții infectați în Urgența non-COVID. Personalul este supus unui risc mare și înseamnă că toate spitalele devin, deja, COVID”, spune Marius Pascu, medicul șef al UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești. 

 

Capacitate crescută

Medicii nu doar se plâng, dar vin și cu soluții: mai multe aparate de ventilație în spitalele COVID. Doctorii spun că aparatura nu este una foarte complicată și poate fi instalată în saloane. În plus, nu este nevoie neapărat să fie cumpărate, ci se găsesc astfel de aparate și pentru închiriat. „Sunt indignată și tristă. Am înțeles că suntem obligați să folosim ventilatoarele din dotare pentru pacienți COVID. Timp de ore, zile, săptămâni. Ce facem cu cei în comă, cu AVC, cu politraumatizații din accidente rutiere, cu cei cu IMA (n.r. - infarct miocardic acut), cu șoc cardiogen, cu toți cei care au nevoie de ventilatoare? Cu stop cardio-respirator resuscitat sau în curs de resuscitare? Le spunem că nu avem ventilator?”, ne spune alt medic urgentist. 

 

UPU, încărcate și cu recoltări 

O altă problemă a medicilor din UPU este faptul că au de recoltat multe probe ale persoanelor suspecte de COVID-19. Unii chiar cu forme ușoare. Așa că unul dintre doctori a scris o postare pe o pagină de socializare din care să știe oamenii că, pentru asta, pot apela la ambulanțe. „Pacienții cu simptome ușoare COVID pot apela la ambulanță pentru testarea la domiciliu, zilnic, între 8-14” a scris medicul Alina Mărtău, revoltată și de existența unui program. Însă intervalul orar nu este impus de Serviciul de Ambulanță, ci de Direcția de Sănătate Publică Argeș, care primește probele aduse de ambulanțieri până la o anumită oră. „Noi nu avem posibilitatea să păstrăm probele în siguranță, dacă ele trebuie să ajungă la laboratoare a doua zi. De aceea, le ducem la DSP. De aici intervalul. Probele trebuie depozitate în anumite condiții și care, dacă nu ar fi respectate, ar deteriora ceea ce s-a recoltat de la pacienți”, explică directorul Serviciului de Ambulanță Argeș, Luminița Paul. 

În Argeș, nu mai există locuri la ATI pentru pacienții cu COVID, iar zeci de cadre medicale s-au infectat cu virusul pandemic. 

×
Subiecte în articol: Covid-19 terapie intensiva