x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Aplicația "Amiabila" vine în sprijinul conducătorilor auto. Cum se completează formularul online

Aplicația "Amiabila" vine în sprijinul conducătorilor auto. Cum se completează formularul online

17 Oct 2022   •   12:40
Aplicația "Amiabila" vine în sprijinul conducătorilor auto. Cum se completează formularul online

Noua aplicație „Amiabila” vine în sprijinul conducătorilor auto implicați într-un accident minor. Formularul de constatare amiabiă este acum disponibil online, anunță Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR)

Asiguratorii RCA împreună cu BAAR pun la dispoziția asiguraților RCA aplicația digitală „Amiabila”, prin care șoferii vor putea completa și în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”.

Noua soluție digitală reprezintă un moment important pe piața asigurărilor, România făcând parte dintr-un grup restrâns de țări care au dezvoltat și oferit,  conducătorilor auto, o alternativă digitală la formularul de constatare amiabilă tipărit.

Amiabila nu înlocuiește actualul formular de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari. Varianta online reprezintă o alternativă de protocolare a accidentelor, simplă și eficientă.

Formularul de «Constatare amiabilă de accident» în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu cel pe suport de hârtie.

Aplicația este gratuită și poate fi descărcată din Google Play și App Store, direct pe smartphone. 

Mod de utilizare

- prima etapă, utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul sau mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator.

- a doua etapă, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație, respectiv permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA.  Informațiile din aceste documente sunt preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic.

- a treia etapă privește schița accidentului. Aplicația oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare, intersecții, semne de circulație, semafoare, cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii. În mod similar, evidențierea avariilor produse devine ușor de realizat, prin simpla poziționare a unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei.

Amiabila se poate încheia de către ambii conducători auto prin intermediul unui singur telefon. Datele personale ale unuia, vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o simplă scanare a unui cod QR, cu condiția ca ambii șoferi să aibă instalată aplicația. În caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator.

Documentul final se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicația generează automat constatarea amiabilă.

 

Alte facilități

Una dintre ele constă în posibilitatea de înregistrare a mai multor mașini cu care circulă utilizatorul, chiar și ocazional, facilitate importantă în cazul persoanelor care conduc mai multe autovehicule.

Un alt avantaj față de varianta tipărită constă în posibilitatea transmiterii documentului, imediat după semnarea acestuia, către asigurătorii RCA ai persoanelor implicate în accident, aplicația Amiabila fiind conectată cu toate companiile care practică această formă de asigurare pe teritoriul României.

La fel ca în cazul formularului tipărit, și în cel al Constatării amiabile de accident există situații în care aplicația nu permite completarea formularului, cum ar fi accidentele în care au fost implicate mai mult de două vehicule sau din care au rezultat vătămări corporale/deces, ori sunt avariate obiecte exterioare (stâlpi, parapeți, clădiri). Aceste cazuri se soluționează numai de către organele de poliție sau alte autorități competente.

×
Subiecte în articol: amiabila auto rca