În multe sate din Argeș, pe lângă ajutorul social, o sursă de venit o reprezintă așa-zisele ajutoare de la diferite organizații religioase care încearcă să își atragă membri. În schimbul unor alimente, haine sau materiale de construcții, oamenilor din familiile sărace li se cere să renunțe la religia de bază, cea creștin-ortodoxă. Mulți spun că o vor face, dar, în realitate, recunosc că rămân la același credință, dar profită de cele primite.
Despre povestea credinței pe bani am aflat de la măicuțele Mănăstirii Robaia din Argeș, dar ea există în multe sate din țară. Călugărițele ne-au spus cum trec dealul uneori în satul Dumirești, o vale în care locuiesc 60 de familii și care aparține comunei Albești de Argeș. Pe jos, le duc alimente celor săraci, iar ei le primesc fericiți. Mulțumiți de ajutor au început să le mărturisească cum au apărut în sat mai mulți reprezentanți ai Martorilor lui Iehova și nu au venit cu mâna goală, ci încărcați cu daruri. Predicile se țin în camera unei case, iar acolo au fost chemați să li se dea haine și alimente. Celor care nu au venit, le-au fost duse chiar la porți. În schimbul unui astfel de ajutor permanent, oamenii ar fi trebuit să renunțe la religia creștin-ortodoxă și să jure credință în fața predicatorilor. Săraci, localnicii spun că au primit lucrurile, dar nu au mers la „biserică”. Câțiva dintre ei au trimis copiii de teamă că ar putea să le fie luate materialele de construcții sau conservele, dar spun că i-au învățat să se roage tot cum știau ei, mai ales că organizația le inspiră teamă prin faptul că nu crede în vindecarea cu ajutorul medicamentelor.
În același sat au venit și mai mulți adventiști și au reușit să convingă opt familii să îi urmeze. Acum, oamenii se bazează pe ajutorul financiar al celor pe care îi numesc “frați” și au încetat să mai lucreze sâmbăta, dar o fac duminica. Despre organizațiile religioase au auzit și autoritățile locale și spun că cei care primesc ajutor social le-au spus totul când au venit la muncă. Oamenii din Dumirești lucrează acum la rețeaua de apă a localității din care fac parte, iar pentru asta primesc în jur de 500 de lei dacă au familii numeroase. De când primesc alimente de la organizațiile religioase, mai dau bani doar de carne sau legume. „Să știți că de venit la muncă, ei vin. Nu sunt ca alții, chiar muncesc, drept dovadă că acum ne facem rețeaua de apă cu ei. Sunt instruiți, li se explică ce au de făcut și fac. În general, sapă șanțuri. Știm și noi de ceea ce le oferă adventiștii sau pocăiții, cum li se spune, pentru că au spus reprezentantului din zonă despre cei veniți, dar care nu au reușit să fie prea convingători”, ne-a povestit primarul comunei Albeștii de Argeș, Gabriel Popa.
Unii dintre ei țin slujbe în camera unei case, iar oamenii nu cred în așa ceva. Am verificat și dacă au renunțat la medicul de familie, dar nu au făcut-o”
Gabriel Popa, primar Albeștii de Argeș,