x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Aspectul fizic, una din cauzele discriminării salariale

Aspectul fizic, una din cauzele discriminării salariale

16 Feb 2016   •   21:51
 Aspectul fizic, una din cauzele discriminării salariale

Discriminarea salarială având drept cauză aspectul fizic este o problemă stânjenitoare, dar care reflectă o realitate crudă a domeniului muncii. Instituţia independentă din Franţa ''Apărătorul Drepturilor'' (Le Défenseur des droits) a publicat luni pe site-ul său un barometru care arată că aspectul fizic constituie unul din principalele criterii de discriminare la angajare. Ideea a fost evidenţiată şi în trecut de sociologi sau în diverse cercetări conform cărora aspectul fizic ar fi al doilea criteriu de discriminare la angajare, după vârstă, la care se adaugă faptul de a fi supraponderal sau prost îmbrăcat. Însă şi după angajare kilogramele în plus sau un fizic dizgraţios continuă să joace un anumit rol în evoluţia carierei şi salariului.

"Statistic vorbind, este o realitate", afirmă sociologul Jean-Francois Amadieu, director al Observatorului pentru Discriminări din Franţa. Frumuseţea ţine fără îndoială de o apreciere subiectivă. Pentru a observa felul în care aspectul fizic poate influenţa salariul, sociologul francez a arătat că se pot lua în considerare studii realizate pe criterii obiective (fără legătură directă cu frumuseţea), relatează site-ul metronews.fr.

Cercetătorul francez Nicolas Herpin a publicat în 2002 un studiu referitor la "influenţa înălţimii bărbaţilor asupra vieţii de cuplu şi a carierei profesionale". El a constatat atunci că cei mai scunzi de 1,70 metri nu numai că îşi găsesc mai greu încălţăminte, dar pleacă şi cu un handicap serios în domeniul muncii: "Înălţimea semnificativă este un atu economic pentru bărbaţi. La aceeaşi diplomă obţinută, bărbaţii mai înalţi au o carieră profesională mai bună fiindcă li se încredinţează mai multă responsabilitate şi poziţii mai ridicate în ierarhie", scrie Herpin.

În Franţa s-au făcut şi studii asupra legăturii dintre kilogramele în plus şi salariu. Ultimul studiu ObEpi-Roche arăta astfel că aproape 23% dintre obezi câştigă între 900 şi 1.200 de euro pe lună, procentul scăzând la sub 9% în cazul salariilor cuprinse între 3.800 şi 5.300 de euro. "Cele care sunt judecate mai mult în funcţie de aspectul fizic sunt femeile", arată studiul.

În Hexagon nu s-au realizat în schimb studii care să abordeze direct o eventuală relaţie între salariu şi sentimentul că eşti frumos sau nu. Ele există totuşi în alte ţări. Profesorul american Daniel Hammermesh a demonstrat în lucrarea "Beauty Pays" publicată în 2001 că oamenii frumoşi (sau cel puţin cei care se apreciază ca atare) au în medie venituri mai mari decât ceilalţi. Concluzia sa a fost că bărbaţii avantajaţi de natură câştigă cu 17% mai mult decât cei cu un fizic mai puţin fericit, diferenţa fiind de 13% în cazul femeilor.

Există în schimb şi fenomenul invers, ca evoluţia profesională a unui bărbat frumos să fie barată de superiori invidioşi sau o femeie cu fizic strălucit să fie victima "stereotipului blondei"?, se întreabă sociologii. "Acest fenomen există şi a fost deja studiat. Nu este valabil pentru bărbaţi, însă femeile sunt adesea apreciate prin prisma aspectului fizic, unele dintre ele, la angajare sau în viaţa profesională, confruntându-se efectiv cu prejudecata +frumoasă şi proastă+", spune Amadieu. Sociologul a făcut un test prin intermediul Observatorului pentru Discriminări în departamentul francez Essonne. "Am observat că o tânără frumoasă poate fi asistentă a directorului, dar mult mai rar să lucreze într-un post de agent administrativ sau în contabilitate", afirmă sociologul. AGERPRES

×
Subiecte în articol: discriminare salariala