x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Atenție la drogurile pentru copii. Limbajul secret al traficanților: "Toţi părinţii trebuie să știe pentru a-i putea proteja"

Atenție la drogurile pentru copii. Limbajul secret al traficanților: "Toţi părinţii trebuie să știe pentru a-i putea proteja"

de Redacția Jurnalul    |    19 Mar 2024   •   13:30
Atenție la drogurile pentru copii. Limbajul secret al traficanților: "Toţi părinţii trebuie să știe pentru a-i putea proteja"
Sursa foto: Hepta

Rețelele de socializare sunt folosite de traficanți pentru a vinde droguri copiilor. Emoticoanele ascund de fapt reclame la substanțe interzise destinate copiilor.

Simbolurile cu inimioare, fulgi de nea sau bomboane nu sunt inofensive, acestea reprezentând metanfetamină, cocaină sau chiar heroină. 

În pandemie, când restricțiile au început să îngreuneze vânzarea stupefiantelor la colțul străzii, traficul s-a mutat în mediul online. Dealerii au creat adevărate rețele, grupuri cu mii de copii și adolescenți care le cad victime.

"Se pot comanda oriunde. Curierul este doar la un clic distanță", spune Ramona Dabija, director Agenţia Antidrog, pentru Antena 3 CNN

Totul se întâmplă cu precauție, iar în discuțiile dintre traficanți și clienți se folosesc emoticoane. Pentru fiecare tip de drog există un simbol.

Specialiștii antidrog au descoperit că pentru substanțele sintetice sunt folosite inimioare, un fulger sau o bomboană.

În schimb, pentru cocaină se utilizează un fulg de nea, un diamant, o cheie sau bilă de biliard, iar în spatele unui emoticon cu balaur se ascunde o doză de heroină.

Cei care vor o cantitate mare trimit simbolul biscuitelui, iar marfa este reprezentată de o rachetă ori o bombă. Toate acestea sunt semne ușor de înțeles de copiii, dar nu și de părinții lor.

"E foarte important ca noi, adulții, să ne educăm și să învățăm acest limbaj și să știm că, dacă copilul nostru este în fața unui calculator, nu înseamnă neapărat că este și în siguranță, chiar dacă noi îl vedem fizic în casă", explică Ramona Dabija.

"Părinții trebuie să fie foarte atenți la aceste comunicări. În opinia mea, ar trebui să verifice telefoanele minorilor în permanență, pentru ca, printr-o modalitate inteligentă, așezată, non-intruzivă, non-agresivă, să identifice orice fel de emoticoane și orice fel de discuții", spune Cătălin Ţone, expert antidrog. 

Procurorii DIICOT și polițiștii au reușit să destructureze mai multe grupări care acționau pe platformele de socializare.

"Aceste grupuri s-au refăcut, chiar dacă ele au fost închise către Poliția Națională. Au mii de astfel de persoane care comunică", precizează Cătălin Ţone.

Alarmant este că vârsta consumatorilor este din ce în ce mai mică. Șefa Inspectoratului Școlar Cluj se declară șocată și îngrijorată de amploarea pe care a luat-o consumul de droguri în rândul elevilor.

"Ne-am gândit să organizăm și mai multe activități de prevenție decât o făceam în mod obișnuit. Cei care se ocupă cu traficul și cu comercializarea acestor substanțe, din păcate, nu au limite și caută orice mijloc să ajungă să facă acest lucru", spune Marinela Marc, inspector general Inspectoratul Şcolar Cluj.

Statisticile arată că unul din 10 minori a consumat substanțe interzise cel puțin o dată. 

×