x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Atenție șoferi. Apa tonică te poate lăsa fără permis auto

Atenție șoferi. Apa tonică te poate lăsa fără permis auto

de Redacția Jurnalul    |    16 Oct 2024   •   13:00
Atenție șoferi. Apa tonică te poate lăsa fără permis auto

Șoferii trebuie să fie atenți deoarece apa tonică îi poate lăsa fără permisul auto.

Aceasta conține o substanță care poate da rezultate fals pozitive la testul antidrog. 

Apa tonică, rezultate fals pozitive la testul antidrog

„Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină, nu contează producătorul, nu produsul în sine are o problemă. Însă, la un eventual drugtest, chinina, care este în apa tonică, poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină. Așadar, există riscul ca după ce consumi o astfel de băutură să ieși pozitiv la un test în trafic”, avertizează medicul Cristian Paparău, într-un clip video postat pe Facebook.

„Testul de sânge și de urină în mod normal ar trebui să iasă negative. Însă există riscul să rămâi fără permis timp de 72 de ore după ce consumi o astfel de apă tonică. Intervalul în care s-ar pozitiva un eventual drugtest să-l considerăm undeva de ordinul orelor”, a mai explicat medicul legist.

Medicamentele pentru răceală te pot lăsa fără permisul auto

Picăturile de nas folosite în tratamentul răcelilor şi tusei specifice sezonului rece te pot lăsa fără permis auto. Potrivit medicilor, 99% din picăturile de nas de pe piață dau dependență și ar trebui folosite doar la indicația medicului.

”Picăturile de pus în nas pe care le cer și li se oferă – vreau ceva să îmi desfunde nasul – 99% sunt substanțe care dau dependență. Eu nu recomand mai mult de 5-7 zile, și în prospect scrie asta. De obicei sunt recomandate cele extrem de agresive, care au un efect wow, dar sunt medicamente care dau aceste dependențe extrem de agresive și pe structura nazală, și pe creier. 

Se tratează cu abstinență, adică îi spui pacientului să nu-și mai pună, este foarte important mediul în care trăiește, efectul placebo este important. În loc de picăturile de nas, de care sunteți dependent, puteți pune ser fiziologic.

Când vorbim decongestionante nazale, cele conțin fenil-efedrină dau pozitiv la testul pentru amfetamine. Sunt persoane dependente de picături de nas și nu le mai folosesc din cauza unei patologii acute”, spune dr. Cristian Paparău, medic primar ORL, potrivit ziarulunirea.ro

×
Subiecte în articol: soferi test antidrog apa tonica chinina