Într-o scrisoare deschisă, adresată Ministerului Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, conducerea Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti trage un semnal de alarmă: Delta dintre blocuri e în pericol, pe fondul lipsei de acțiune din partea instituțiilor responsabile.
La doi ani de la trecerea Parcului Natural Văcăreşti în administrarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Delta dintre blocuri nu mai are nimic: nici Consiliu Științific, nici Consiliu Consultativ, nici corp de rangeri, nici responsabili cu paza. Regulamentul parcului nu este aprobat, deşi a fost supus dezbaterii publice, iar planul de management s-a pierdut undeva, în ceaţă. Infrastructura de vizitare se degradează de la zi la zi, iar apa din lacuri este la un nivel care ameninţă biodiversitatea acvatică, arată conducerea Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, în documentul adresat ministrului Mediului, Costel Alexe, şi preşedintei ANANP, Adi Croitoru.
Aprobări amânate
Un scurt istoric: Asociația Parcul Natural Văcărești este cea care a coordonat operațiunile de înființare a ariei protejate din Capitală. A administrat parcul doi ani, timp în care au fost amenajate trasee, puncte de observare şi s-a asigurat paza. În 2018, printr-o ordonanţă de urgenţă, parcul a trecut la ANANP. Asociaţia a devenit partenerul autorităţilor, a oferit voluntari şi sprijin logistic, implementând programe de educaţie şi informare. Încă din 2018, Asociaţia a înaintat Ministerului o primă versiune a regulamentului parcului şi a planului de management. Aceste documente încă aşteaptă să fie aprobate. Fără ele, nu pot fi aplicate măsuri urgente de protecţie şi conservare, nu se gestionează luciul de apă şi fauna acvatică, nu se dezvoltă infrastructura de vizitare.
Priorităţi şi urgenţe
Managementul apelor e o prioritate, spune Dan Bărbulescu, director al Asociației Parcul Natural Văcărești. Din cauza secetei, nivelul lacurilor din parc a scăzut la cote periculoase. Soluţii există: pomparea apei din Dâmboviţa, extragerea stufului şi a speciilor invazive, captarea apelor pluviale etc. O altă urgenţă este asigurarea pazei. În lipsa ei, foişoarele de observare şi panourile informative continuă să fie vandalizate, iar siguranţa vizitatorilor e ameninţată. E nevoie de un corp de rangeri, de o firmă de pază, de un gard de protecţie. E nevoie şi de un plan de prevenire şi de apărare în caz de incendiu.
Solicităm finalizarea de urgență a planului de management și aprobarea acestuia prin ordin de ministru.
Dan Bărbulescu, director al Asociației Parcul Natural Văcărești