Avioanele de vânătoare F-16 Fighting Falcon ale escadrilei 53 Warhawks au intrat oficial în Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, sub comandă națională, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea, din judeţul Călăraşi. Cele 12 aeronave intrate în dotarea Forțelor Aeriene Române în 2016 și 2017 au parcurs până acum procesul de operaționalizare, iar în perioada următoare escadrila va urma să parcurgă și procesul de certificare NATO.
Avioanele F-16 Fighting Falcon au prezentat un exercițiu de interceptare a unei platforme aeriene care utilizează neautorizat spațiul aerian național. La ceremonie au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării Gabriel Leş, alături de alte oficialităţi militare şi civile. „Este o zi importantă pentru Forţele Aeriene Române care pot opera de astăzi pentru apărarea spaţiului aerian naţional cele mai performante aeronave de luptă din dotare, dar şi pentru România, care a reuşit să întărească în mod semnificativ capabilităţile noastre de apărare. Modernizarea Forţelor Aeriene a cunoscut rezultate importante în ultimii ani. Dotarea cu avioane avansate din punct de vedere tehnologic, care şi-au demonstrat eficienţa în cadrul NATO şi care permit abordarea unui spectru larg de misiuni, contribuie la descurajarea oricăror intenţii ostile ce pot proveni din această zonă geografică”, a declarat premierul.
Forțele Aeriene Române au în dotare 12 avioane de vânătoare F-16 cumpărate din Portugalia. Avioanele de tipul block 15 A/B nu sunt noi, dar după achiziționarea lor de către România au trecut printr-un proces de modernizare care le-a adus performanţele la zi
„Celebrăm 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, iar România dovedeşte încă o dată că îşi asumă cu responsabilitate poziţia de partener serios şi responsabil, un adevărat pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre”, a completat Dăncilă.
România, hub regional de apărare
„Participăm activ la misiunile comune în teatrele de operaţii. Suntem deja în al treilea an de alocare a două procente din PIB pentru Apărare, nivel pe care îl vom menţine. Viziunea Guvernului României în acest domeniu este aceea că o mare parte a investiţiilor în tehnologia de apărare să se întoarcă în economia naţională. România are o oportunitate majoră ca, prin aceste investiţii în domeniul tehnologiei înalte, să-şi asigure un rol de hub regional în industria de apărare europeană”, a mai spus Dăncilă.