x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Avionul prezidențial al fostului dictator Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație

Avionul prezidențial al fostului dictator Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație

12 Mai 2021   •   12:26
Avionul prezidențial al fostului dictator Nicolae Ceaușescu va fi scos la licitație

Avionul prezidențial Rombac Super One-Eleven al fostului dictator comunist, Nicolae Ceaușescu, va fi scos la licitație pe 27 mai. Acesta are un preț de pornire de numai 25.000 de euro. Aeronava a fost considerată o reușită a industriei aeronautice românești.

Prima aeronavă de pasageri construită în țară a fost prezentată public în august 1982 și a efectuat primul zbor oficial în toamna aceluași an, pe aeroportul Băneasa. 

Însă cursa inaugurală cu pasageri s-a desfășurat în ianuariie 1983, pe ruta București-Timișoara, iar primul zbor extren a avut loc în marie 1983, pe ruta București-Londra. Motoarele au fost fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.

Avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale președintelui Nicolae Ceaușescu timp de 4 ani, între 1986-1989. 

În afară de acesta, mai este scos la licitație și avionul prezidențial Negrești, folosit de Ion Iliescu în timpul primului mandat. Este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989 și are prețul de pornire tot de 25.000 de euro.

Având în vedere raritatea acestor modele și importanța lor pentru istoria tehnică a României, cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur.

Aeronavele au fost scoase la licitație de Artmark în cadrul lichidării patrimoniale a fostei întreprinderi de stat Romavia. Acestea pot fi văzute pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”. 

×
Subiecte în articol: nicolae ceausescu avion