x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Am putea trăi mai mult sau am putea trăi mai sănătos și îmbătrâni frumos ?

Am putea trăi mai mult sau am putea trăi mai sănătos și îmbătrâni frumos ?

de Redacția Jurnalul    |    03 Noi 2023   •   16:17
Am putea trăi mai mult sau am putea trăi mai sănătos și îmbătrâni frumos ?
Sursa foto: Victor Stroe

Descoperirile științifice în domeniul medicinei nu au reușit să crească substanțial durata de viață maximă a omului cu mai mult de 4 ani, dar au ridicat media de viață cu zeci de ani. Cercetările efectuate arată că durata medie de viață între secolele 12 și 19 era de 55 de ani. Mortalitatea infantilă ridicată făcea ca șansele de supraviețuire să se reducă la jumătate, iar bolile pentru care nu exista niciun tratament făceau ca oamenii să depășească rar vârsta de 60 de ani.

Progresul științific din ultima sută de ani, care a avut ca efect tratamente eficiente pentru boli diverse, vaccinuri care au eradicat maladii, a ridicat speranța de viață în jurul vârstei de 80 de ani în majoritatea țărilor civilizate. În acest context, cercetătorii și-au concentrat eforturile pe soluții prin care oamenii nu doar să aibă o viață lungă ferită de efectele bolilor dar și o bătrânețe sănătoasă, funcțională. Astfel a apărut o nouă ramură a medicinei numită medicina stilului de viață iar progresul acestei discipline a luat avânt în ultimii ani.

Chiar în aceste zile la Palatul Parlamentului se desfășoară cea de-a XV-a ediție a Congresului Național de Geriatrie și Gerontologie, dedicat abordării pacientului geriatric și studiului mecanismelor de îmbătrânire. Tema congresului din acest an este„Abordarea Multidisciplinară și Integrată a Problematicii Persoanelor Vârstnice”. Agenda evenimentului cuprinde peste 75 de prezentări științifice și studii clinice privind terapia pacientului geriatric. Printre speakerii de la congres se numără Prof. Dr. Gabriel Prada, președintele Societății Române de Gerontologie și Geriatrie, Conf. Dr. Valer Donca, Conf. Dr. Ana Capisizu, Conf. Dr. Ovidiu Peneș, Conf. Dr. Anna Marie Herghelegiu și Asist. Univ. Dr. Ovidiu Lucian Băjenaru.

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României s-a alăturat ca partener al acestui important eveniment și a organzat în cadrul congresului un simpozion dedicat Age Management Medicine, o disciplină medicală axată pe sănătate și nu pe boală, care prinde contur cu pași repezi și în România. Medicina de gestionare a vârstei oferă rezultate măsurabile care permit optimizarea sănătății și întârzierea sau eliminarea îmbătrânirii degenerative folosind medicină de precizie, tehnologii inovatoare, tratamente personalizate și știință solidă.

Pe lângă studiile clinice, vor fi prezentate teme și concepte medicale noi referitoare la nutriția de precizie, metode de diagnostic precoce în bolile degenerative, medicina longevității, managementul asistenței și îngrijirilor geriatrice, farmacologie geriatrică, precum și perspectivele geriatriei românești în context european și problematica socială a îmbătrânirii.

×
Subiecte în articol: batrani tratamente eficiente