x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social BNR, contract de 308.000 lei pentru servicii de manipulare

BNR, contract de 308.000 lei pentru servicii de manipulare

de Ion Alexandru    |    13 Iun 2018   •   13:11
BNR, contract de 308.000 lei pentru servicii de manipulare

Banca Națională a României a încheiat. Recent, un contract de peste 308.000 de lei cu o firmă “de casă”, petru servicii de manipulare și transport a pieselor de mobilier din locațiile BNR aflate în București și în mai multe sucursale teritoriale. Firma în cauză, care se ocupă cu salubrizarea, are o relație contractuală cu instituția condusă de Mugr Isărescu veche de zece ani, perioadă în care a încasat de la BNR suma totală de 5 milioane de euro.

Salserv Ecosistem SRL, companie de salubrizare din București, cu o sucursală  în județul Ilfov, a fost cotractată, la începutul acestei luni, de către Banca Națională a României, pentru a presta servicii de transport și manipulare mărfuri pentru imobilele instituției. Contractul a fost încheiat printr-o procedură de selecție de oferte, la care s-a prezentat doar firma în cauză, și are valoarea de 308.186,91 de lei cu TVA (68.488,2 euro).

Concret, firma Salserv Ecosistem SRL se va ocupa de transportul cu mijloace auto specializate a unor obiete ale BNR, cum ar fi piesele de mobilier cu valoare ridicată, unele dintre ele fiind piese unicat. Serviciile mai vizează și manipularea mărfurilor, pe brațe, în sau din sediile BNR aflate în afara Capitalei. Printre aceste mărfuri se mai numără diverse obiecte de inventor, casete din fier, arhivele, achizițiile și alte piese de mobilier ale Băncii Centrale sau ale unor sucursale teritoriale, cum ar fi cele din București, Cluj-Napoca, Iași, Timiș, Constanța, Dolj, Maramureș sau Păltiniș.

Relație de afaceri de 5 milioane de euro

Societatea contractată de BNR a fost înfințată în 1999 și este deținută, potrivit Oficiului Naional al Registrului Comerțului (ONRC), de către membrii familiei Bălan (Iulian Ioan, Ioan și Marius). Începând cu anul 2007, societatea în cauză a devenit un abonat fidel al contractelor de servicii cu Banca Națională a Rmâniei. Fie prin licitașii deschise, fie prin atribuiri directe.

Astfel, în  22 mai 2007, BNR a contactat de la Salserv Ecosistem SRL, servicii de curățenie, saubrizare, vidanj, transport și manipulare obiecte, î valoare de 750.000 de euro fără TVA. În datele 16 noiembrie 2010, 3 martie 2011, 25 mai 2011, 30 iulie 2013, 29 octombrie 2013 și 9 februarie 2015, Banca Națională a României a contractat de la Salserv Ecosistem SRL servicii de întreținere a imobilelor aflate în proprietatea Băncii, în valoare totală de peste 7,18 milioane de lei fără TVA.

De asemenea, la data de 22 aprilie 2016, BNR a mai semnat cu societatea în cauză un contract în valoare de 93.240 de lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de evacuare a apelor reziduale și de vidanjare, iar, la data de 29 aprile 2016, a fost parafat n alt contract, în valoare de 4.719.065,86 lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de igienizare.

În total, fră contractul încheiat zilele trecute, BNR a atribuit companiei Salserv Ecosistem SRL contracte în valoare de 20.647.437,1 lei cu TVA inclusă (4.938.832,4 euro).

Firma, implicată în două activităi de control. A Polișiei și a Curții de Conturi

În urmă cu doi ani, numele SC Salserv Ecosistem SRL a fost vehiculat într-o acțiune a polițiștilor de la Poliția Capitalei, supravegheată de Parchetul Tribunalului București. La începutl luni martie 2016, peste 100 de polișișt au efectuat 31 de percheziii în București, ilfov și Giurgiu, pentru a pune în executare 19 mandate de aducere într-un disar care viza infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare în domeniul colectării de deșeuri menajere. Dosarul viza faptul că persoanele căutate, prin intermediul unor firme fantomă, ar fi înregistrat documente contabile fictive de prestarea unor servicii, pentru a se sustrage de la plata obligațiior fiscale către bugetul de stat, în valoare de 1 milion de euro. Aciunea Poliției a beneficiat, atunci, de sprijinul SRI. Presa preciza, pe surse, că una dintre locațiile percheziționate atunci a fost sediul firmei de salubrizare Sarserv Ecosistems SRL, din Bragadiru.

Numele companiei mai apare și în raportul Curții de Conturi Ilfov, privind finanțele publice locale pe anul 2013, în care se arată că, în perioada 2010 – 2014, Unitatea Administrativ Teritorială Măgurele a concesionat serviciul public de salubrizare către SC Salserv Ecosistem SRL, care a practucat tarife supradimensionate, “fapt ce a condus la efectuarea de către autoritatea auditată de plăți suplimentare fără temei legal, estimate la valoarea de 332.000 de lei”.

Salserv Ecosistem, care a administrat și igienizat, în ultimii ani, imobilele BNR, va transporta și piesele de mobilier de valoare, dintre care și exemplar

×
Subiecte în articol: bnr contract manipulare