Cu câteva zile înainte de minivacanţa de 1 Mai, studenţii Facultăţii de Medicină din Bucureşti organizează, începând de azi, o nouă ediţie a campaniei „Donează sânge! Fii erou!”. Pe lângă refacerea stocurilor de sânge pentru zilele libere care vor urma, prin această acţiune, studenţii medicinişti vor să spulbere mitul că donarea de sânge ar dăuna organismului.
În general, în perioada vacanţelor şi zilelor libere, numărul de donatorilor de sânge scade substanţial, în vreme ce nevoia de produse de sânge din spitale rămâne ridicată. Pentru ca vieţile pacienţilor care au nevoie de transfuzii să nu fie puse în pericol, în perioada 23-27 aprilie, sunt puse la dispoziţia bucureştenilor două puncte de recoltare: Palatul Facultăţii de Medicină (Bd. Eroii Sanitari, nr. 8) şi Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti (Str. Dr. Constantin Caracaş, nr. 2). „În calitate de studenţi la medicină, luăm zilnic contact cu cazuri ale unor persoane care necesită transfuzii de sânge, fie în regim de urgenţă, fie în mod repetat, pe o perioadă mai lungă de timp şi suntem conştienţi de situaţia dramatică care există în spitalele din România. Tocmai de aceea, ne dorim să facem cunoscute aceste cazuri publicului larg, să ajutăm oamenii să conştientizeze că nu este suficient să doneze numai în cazul unor calamităţi sau în cazul în care cineva drag este în suferinţă. Nevoia de sânge este constantă”, spun reprezentanţii Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), organizatorul campaniei.
Viitorii medici încearcă, totodată, să spulbere mitul potrivit căruia donarea de sânge este dăunătoare: „Dimpotrivă, pe lângă faptul că este un act nobil, donarea de sânge contribuie, în mod benefic, asupra stării de sănătate a organismului”.
Potrivit statisticilor, în România doar 1,7% din populaţie donează sânge, în contextul în care zilnic la nivel naţional este nevoie de minimum 1.000 de litri de sânge.
La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate cu care se pot salva trei vieţi.