x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bunee, orfanul din România care concurează la Emmy

Bunee, orfanul din România care concurează la Emmy

de Irina Stoica    |    08 Iul 2016   •   08:51
Bunee, orfanul din România care concurează la Emmy

Viaţa lui e demnă de un scenariu de film şi poate nu întâmplător filmul este pasiunea lui. La doar 23 de ani, a avut o proiecţie la Cannes, iar acum este nominalizat la premiile Emmy. Povestea lui Bunee Tomlinson a început însă într-unul dintre orfelinatele groazei din România anilor '90. Fostul orfan ne-a vorbit despre gustul succesului.

„Faptul că am fost nominalizat la Emmy e deja un premiu în sine, sunt fericit şi cu atât”, a fost reacţia lui Bunee Tomlinson, după ce a aflat că a fost selectat pentru competiţia celor mai bune producţii americane de televiziune. I-a convins pe membrii juriului cu documentarul  "Boomtown: An American Journey”.

“Este despre oraşul Tulsa din Oklahoma, al doilea cel mai mare oraş din Oklahoma, şi vorbeşte şi arată prin ce au trecut oamenii aici ca Tulsa să devină oraş. Descrie momente din istorie precum revolta rasistă din anii 1920 şi descrie cum a devenit oraşul Tulsa cel mai bogat din ţară, datorită petrolului”, e descrierea pe care Bunee o face, pe scurt, peliculei sale. Bunee şi-a descoperit pasiunea pentru film încă din şcoala gimnazială. Scria scenarii şi îşi ruga prietenii şi părinţii să fie personaje în producţiile lui. Când a intrat la facultate, avea mii de ore filmate acasă. Printre ele şi câteva minute din orfelinatul din Cernavodă de unde, în anii '90, a fost adoptat de un cuplu de americani. A folosit o parte dintre filmări pentru un proiect de şcoală. Iar coordonatorul proiectului l-a sfătuit, la final, să transforme totul într-un documentar în toată regula. Aşa a apărut pelicula „Bunee, a boy from Constanţa”, care a avut proiecţia anul acesta, la Cannes.

„A fost o experienţă minunată. Ne-am simţit extraordinar acolo, am fost foarte bine primiţi. Mi-am făcut mulţi prieteni români, producători independenţi de scurtmetraje. Când am avut premiera documentarului, am fost un pic emoţionat pentru că nu ştiam care va fi reacţia publicului, mai ales un public european. Dar am avut sala plină la proiecţie. Şi o publicitate enormă”, ne-a povestit tânărul regizor. Filmul cu care a fost acceptat la categoria documentare a premiilor Emmy, secţiunea regională, a fost realizat înainte de documentarul autobiografic. E proiectul cu care, spune Bunee, a învăţat ce înseamnă un documentar.

„Publicitatea de pe urma acestei nominalizări e un premiu în sine. Dacă vom câştiga, e minunat dar şi dacă nu câştigăm, sunt fericit că voi putea spune că am fost nominalizat”, spune el. Ceremonia Emmy are loc pe 16 iulie, dar indiferent de rezultat, Bunee are planuri mari pentru această vară. Lucrează deja la mai multe noi proiecte, inclusiv unele legate de ţara natală. „Sper să fac un film în România. Film sau documentar. Vreau să fac filme care să facă legătura cu originile mele şi care să îmi permită să aflu mai multe despre ţara mea”.

Bunee Tomlinson s-a născut în 1993 la Constanţa şi la scurt timp a ajuns la orfelinat. Cel mai mult a stat în centrul din Cernavodă, printre mulţi copii cu severe handicapuri fizice şi psihice. Când băiatul avea şase ani, a fost adoptat de un cuplu din Statele Unite. Susan şi Tom Tomlinson au fost cuceriţi când l-au văzut pe o înregistrare video realizată la orfelinat.

Bunee Tomlinson vrea acum să facă filme care să aibă legătură cu România

×
Subiecte în articol: Bunee Tomlinson