Angajații Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt sunt terorizați de șefi și li se impune codul tăcerii, pentru a nu fi dați afară. Copiii din centrele de plasament sunt bătuți, legați și traumatizați, iar cei care vor să-i ajute sunt amenințați sau chiar înlăturați abuziv. Deși au așteptat să li se facă dreptate de la „centru”, controalele Corpului de Control al Ministerului Muncii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) sau răspunsurile la reclamațiile lor n-au făcut decât să le întărească neîncrederea în autorități, în timp ce neputința și dezamăgirea i-au adus la disperare.
Numărul sesizărilor pe care angajații le trimit către ministrul Muncii, către ANPDCA, Guvern și chiar Poliție este foarte mare, dar răspunsurile sunt mereu aceleași: tăcere! Miniștrii Muncii vin și pleacă, iar problemele DGASPC-ului rămân aceleași.
“Mădălina, aflată la casa (Casă de Tip Familial n.n.) de pe Anton Pann nr. 10 de aproximativ trei ani, unde a fost adusă de la un asistent maternal, a fost ținută legată cu bestialitate, permanent, aproape toată această perioadă, pentru liniștea personalului de acolo și mai ales a șefei de centru”, scrie către ministrul Muncii o altă angajată.
Fetița ajunsese într-un mediu ostil - “unde era neglijată și chiar drăcuită”, mai spune angajata - și avea uneori crize. Dacă era legată, devnea și mai agitată. Angajații au depus mai multe sesizări către ANPDCA anul trecut, subiectul a fost preluat de presă, iar Autoritatea a făcut, în cele din urmă, un control, constatând că acuzațiile erau reale.
„După controlul din 8 septembrie 2015, copila a fost internată de urgență, pentru mușamalizarea cazului, la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci, al Consiliului Județean Olt. Până atunci nu fusese niciodată dusă la medic. Doar i se luau rețete lunare. Nu fusese chemată ambulanța. După internare, a fost adusă în același centru, culmea, la aceeași casă, pentru a fi îngrijită de același personal care a traumatizat-o, condus, bineînțeles, de aceeași șefă de centru. A fost adusă tot acolo, pentru că, altfel, alți salariați ar fi văzut că fata nu se automutilează, așa cum au invocat directorul general Piroșca și șefa de centru. Fata a fost în continuare imobilizată, dar de data asta era înfășurată într-un cearsaf, ca o mumie, ca să i se îndrepte mâinile, pentru că umerii i se deformaseră de atâta suferință”, declară angajata.
Fata a împlinit18 ani și a fost mutată, din noiembrie 2015, la CRRPH Caracal, unde nu a avut niciodată vreo criză de autoagresiune. Angajații mai spun că se tem de șefa de centru, Daniela Zaharia, și de legătura acesteia cu fostul director general, deputatul Emil Moț, care-i este coleg de partid.
Ministerul Muncii a fost în control
Cei care au trimis sesizări către autorități au atașat fotografii, înregistrări video și audio, dar tot degeaba. „A fost Corpul de Control al ministerului (Muncii n.n.) să facă verificări săptămâna trecută. Au stat de miercuri până vineri. Sperăm să facă dreptate de data aceasta, pentru că noi am dat foarte multe documente din care se văd clar neregulile”, ne-a mărturisit una dintre angajate.
Pe de altă parte, Gabriela Coman, șefa ANPDCA, ne-a declarat că situația este cunoscută la nivelul instituției pe care o conduce și urmează să se facă publice rezultatele ultimului control și să se ia măsuri, conform legii.
„Am văzut și noi filmulețele acestea, chiar de anul trecut. Am fost și atunci în control. În astfel de situații se iau măsuri administrative, de către Direcție sau de către Consiliul Județean, dar și de către Poliție, dacă s-au săvârșit infracțiuni de rele tratamente”, spune directoarea ANPDCA.
Angajații mai spun că mâncarea copiilor instituționalizați este păstrată în condiții greu de imaginat. „Peste făina depozitată, peste pâine, colcăie gândacii și șobolanii. Este îngrozitor să vezi așa ceva. Nouă ni se face rău numai când ne uităm, iar amărâții de copii sunt obligați să mănânce”, ne mai spune o angajată. Cei care au depus reclamații și au strâns probe așteaptă acum răspunsul Corpului de Control al Ministerului Muncii.
Scrisoare către Guvern
„Cămășile de tortură erau confecționate de Dumitrescu Claudia, care lucrează la această casă și care pentru asta a luat acasă mașina de cusut a centrului. Legată fiind, în poziția inumană - persoanele încătușate sunt ținute într-o poziție mult mai comodă! -, (Mădălina n.n.) mai avea o legătură cu un fular albastru, care o imobiliza de bancă, să nu se poată ridica. A fost bătută crunt, cu ceva dur în cap, într-o dimineață de la sfârșitul lunii iulie 2015, de îngrijitoarea Iacob Elena, și a fost lăsată să zacă într-o baltă de sânge până după ora 10.00, când Vlăduț Adi (angajat al centrului n.n.) a catadicsit să intre la ea în cameră (fata era izolată singură în cameră). El intrase în tură la ora 8.00. Acolo se afla și psiholoaga Dovan Aurica, posesoare de "master" în psihologie. Au lăsat copilul să zacă până când abia mai pâlpâia viața în ea. Intenționat nu au chemat ambulanța, ca să nu se afle. Acest fapt de o cruzime feroce a fost sesizat de salariați conducerii DGASPC Olt, care nici măcar nu a investigat cazul. Reprezentantii Ministerului Muncii, care au fost de curând la DGASPC Olt, au putut să vadă aceste sesizări și ancheta care s-a desfășurat. De față la toată această atrocitate a fost muncitorul Dobrovolschi Iulian, care declară într-o înregistrare audio cum a fost găsită fata năclăită de sânge, legată de mâini la spate și de pat, într-o baltă de sânge, exact ca porcul tăiat de Crăciun”, scrie o angajată, în sesizarea adresată ministrului Muncii.
Anul trecut, angajații centrelor de plasament din sub ordinea DGASPC Olt s-au adresat autorităților cu reclamații la adresa fostului director al Direcției, cel care trebuie să ia măsuri împotriva șefilor de centre, dar care le este coleg de partid și – spun angajații – partener de afaceri pe banii statului. „Ministerul Muncii a finanțat un program național pentru copiii cu autism, program pe care este angajat la DGASPC Olt personal de specialitate și a fost achiziționată o mașină VW Transporter, înmatriculată cu nr. OT 09 DPC. Acest serviciu pentru copiii cu autism a funcționat la început, foarte puțin timp, pentru că mașina a fost luată de deputatul Emil Moț, fost director și actual patron al acestei instituții. Mașina este folosită în scopuri personale, adică pentru mers la vânătoare, căci are domeniu de vânătoare, spre sudul județului”, scrie un angajat într-o sesizare către autorități.
Angajații așteaptă răspunsul Corpului de Control și în legătură cu afacerile pe care DASPC Olt le face cu anumite firme – întotdeauna aceleași – care au contracte atribuite direct, fără licitație, de la distribuție de alimente, până la piese auto, spălătorie auto, construcții civile și service pentru lifturi – chiar dacă Directia nu are decât un singur lift, nefuncțional, la Corabia. Mașinile DGASPC Olt sunt spălate toate, printr-un contract, la o spălătorie din Slatina – unde n-ar ajunge, de fapt decât cele personale ale șefilor.