x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Campania „Asumă-ți să fii sănătos!” debutează luni, pe litoral

Campania „Asumă-ți să fii sănătos!” debutează luni, pe litoral

de Adrian Stoica    |    14 Aug 2023   •   06:00
Campania „Asumă-ți să fii sănătos!” debutează luni, pe litoral

În cea mai aglomerată săptămână de pe litoral, care coincide cu weekendul prelungit de Sfânta Maria, când se estimează prezența a aproximativ 200.000 de turiști, cei care se vor afla în stațiunile Neptun, Mangalia, Costinești, Saturn și Olimp vor putea beneficia de consultații gratuite de dermatologie, endocrinologie și pediatrie.

Luni debutează pe litoral a treia ediție a campaniei de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Consultațiile vor fi oferite de 36 de medici rezidenți și specialiști, care vor fi prezenți în cele cinci puncte de lucru special amenajate în corturi puse la dispoziție de Ministerului Apărării Naționale.

Consultațiile se vor face în intervalele orare 9.00 - 12.00 și 15.00 - 18.00, cu excepția zilei de 19 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții. Campania este realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și Societatea Română de Pediatrie (SRP), cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică din Constanța și al Ministerului Apărării Naționale.

„În contextul în care prima, dar mai ales a doua ediție a campaniei de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila «Asumă-ți să fii sănătos!» au înregistrat un interes crescut din partea turiștilor aflați la malul Mării Negre, aceștia beneficiind, cumulat, de peste 4.400 de consultații gratuite în specialitățile dermatologie și endocrinologie, am decis, împreună cu cele două societăți medicale de profil, să repetăm experiența anilor anteriori și, în plus, să-i cooptăm în acest proiect și pe colegii noștri pediatri, ceea ce ne face să credem că această a treia ediție va contabiliza, la finalul său, rezultate semnificativ mai mari, pentru realizarea acestui important proiect.

prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București

 

Cancerul de piele, cel mai răspândit

Cancerul de piele este o problemă majoră de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă ascensiune, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate, potrivit Societății Române de Dermatologie.

Riscul de osteoporoză și sindrom metabolic

În cadrul evaluărilor care vor avea loc în această perioadă pe litoral, se va derula și o campanie de screening la care vor participa 12 medici endocrinologi și rezidenți. Campania  va urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică și a fracturii de șold. Osteoporoza reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Ea afectează la nivel mondial aproximativ 21,2% din femeile peste 50 de ani și 6,3% din bărbații din aceeași categorie de vârstă, ceea ce sugerează că aproximativ 500 de milioane de femei și bărbați la nivel global pot fi afectați de această boală. Costurile legate de osteoporoză în România au fost estimate în 2010 la 129 de milioane de euro și se prognozează că vor ajunge la 151 de milioane euro în 2025. Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectați, durere, suferință și dizabilități semnificative, putând conduce chiar și la deces.

Obezitatea afectează tot mai mulți români

Sindromul metabolic reprezintă un complex de factori de risc cardiovasculari și metabolici și este caracterizat prin prezența hiperglicemiei/rezistenței la insulină, a obezității, a hipertensiunii arteriale și a dislipidemiei. Înțelegerea sindromului metabolic este relevantă pentru identificarea pacienților care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice și diabet zaharat de tip 2. În Europa, aproximativ 1/4 din populația adultă are sindrom metabolic, iar în SUA prevalența sindromului metabolic este de 34,2%. Prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50%, fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%). Prevalența obezității la nivel mondial este anticipată să crească în anul 2035 la 24% din populația generală, față de 14% în 2020. În România se estimează creșteri dramatice ale obezității în anul 2035, de până la 35% din populația adultă.

 

„Și într-o perioadă de concedii, când românii sunt interesați mai degrabă de relaxare, este necesar ca noi, medicii, să venim către ei și să le amintim cât de importantă este sănătatea. Din perspectiva medicului endocrinolog, mă preocupă în mod deosebit să putem depista din vreme anumite boli cu impact major în viața oamenilor, precum osteoporoza și sindromul metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”.

prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector UMF „Carol Davila”     

 

×