x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Canabisul, cel mai consumat drog în România

Canabisul, cel mai consumat drog în România

de Monica Cosac    |    27 Iun 2018   •   21:07
Canabisul, cel mai consumat drog în România

Aproape 10.000 de români au consumat droguri prin injectare, în 2016, cele mai multe cazuri fiind întâlnite în Bucureşti, unde au fost înregistrate şi cele mai multe decese din această cauză, atrag atenţia reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA). Principalul drog injectat este heroina, însă cel mai consumat drog în România rămâne canabisul.

„Consumul de droguri în România, conform datelor furnizate pentru 2016, arată o situaţie stabilă (...), prevalenţele au arătat o creştere uşoară, de la 1,7 în 2010 la 4,3 în 2013 şi apoi la 6,6 în 2016. Am spus o creştere uşoară în corelaţie directă cu evaluările europene, acolo unde România se află printre ultimele state în ceea ce priveşte prevalenţa consumului. Canabisul este cel mai utilizat drog din România, cu un consum concentrat în perioada actuală în populaţia de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani, aproape de două ori mai mulţi decât în anul 2015”, a spus Sorin Oprea, directorul ANA, la prezentarea „Raportului de ţară privind drogurile - 2018”, parte a „Raportului European privind Drogurile - 2018”, care a fost realizat de Agenţia UE pentru droguri (EMCDDA). Potrivit acestuia, 4.690 de persoane au primit tratament pentru consumul de droguri în 2016, iar canabisul a fost substanţa pentru care s-a solicitat cel mai des asistenţă. De asemenea, au fost raportate peste 3.000 de urgenţe cauzate de substanţele psihoactive ilicite.

Numărul persoanelor care îşi injectează droguri a fost estimat în 2016 la 10.000. „Datele provenite de la unităţile specializate de tratament sugerează că heroina e principalul drog consumat în rândul persoanelor care îşi injectează droguri (...). În România, a fost raportată o creştere a numărului de cazuri de infecţie cu virusul imunodeficienţei umane în rândul persoanelor care-şi injectează droguri”, a mai precizat Oprea.

Peste 9.000 de persoane au murit în 2016, în Europa, din cauza supradozei, cu 4% mai multe decât în 2015, cele mai multe decese fiind înregistrate în Estonia, Suedia, Norvegia, Irlanda şi Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: canabis cel mai consumat drog romania