x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Când trebuie schimbate anvelopele de iarnă. Șoferii riscă amenzi mari

Când trebuie schimbate anvelopele de iarnă. Șoferii riscă amenzi mari

de Redacția Jurnalul    |    04 Noi 2023   •   19:00
Când trebuie schimbate anvelopele de iarnă. Șoferii riscă amenzi mari
Sursa foto: shutterstock

Vremea rece îi obligă pe șoferi să își echipeze mașinile cu anvelope de iarnă. Însă o întrebare frecventă este când trebuie schimbate.

Când se montează cauciucurile de iarnă. Amenda pe care o primești dacă nu ai anvelopele corespunzătoare

Mulți șoferi iau în calcul montarea cauciucurilor de iarnă odată cu venirea frigului, însă puțini sunt cei care știu când trebuie să facă acest lucru.

Totodată, unii conducătorii auto optează pentru cauciucuri all season pentru a le folosi pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă costuri reduse dar și  scăparea de o grijă. 

Ceea ce este însă important, atât anvelopele de iarnă, cât și cele all season trebuie să aibă marcajul M+S (Mud+Snow) și să aibă simbolul fulgului de zăpadă, semnificând că sunt destinate condusului pe suprafețe alunecoase.

OUG 195/2002 obligă șoferii să își echipeze autovehiculele pentru sezonul rece dar nu indică o dată exactă. 

"Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie echipat cu anvelope de iarnă, și în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și a autovehiculelor de transport de persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv șofer, fără ca acestea să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate montate" este interzisă și se pedepsește cu amendă contravențională.

Astfel că șoferii care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață ori polei cu mașini fără anvelope de iarnă sunt pasibili de amendă de clasa a III-a și 6-8 puncte penalizare. Astfel, cuantumul amenzii este cuprins între 870 - 1.160 de lei. Totodată, poate fi suspendat și certificatul de înmatriculare al vehiculului, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: cauciucuri iarna amenzi anvelope