Buletinul cu cip va semăna cu un card bancar pe care sunt stocate date cu privire la fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele tipărite pe act. Data și locul nașterii, precum și domiciliul vor fi stocate pe cip-ul documentului. Documentele de stare civilă nu vor mai figura printre documentele care trebuie depuse pentru emiterea buletinului.
Acestea vor putea fi eliberate opțional și pentru minorii sub 14 ani, la solicitarea ambilor părinți.
Valabilitatea sa va fi de 10 ani pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani și de 5 ani pentru cele între 14-18 ani. De asemenea, pentru cetățenii care au împlinit 70 de ani, termenul de valabilitate este nelimitat.
În continuare vor fi emise însă și cărțile de identitate simple, la cererea titularului.
Cărțile de identitate și pașapoartele cu cip vor deveni obligatorii pentru călătorii în străinătate din 2030.
Proiectul de act normativ a fost pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne și va trebui aprobat de guvern.
Inițial prețul emiterii cărții de identitate cu cip era de 67 de lei, însă din acest an vor fi gratuite pentru populație. Costurile sunt suportate din cei 200 de milioane de euro alocați proiectului prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
"În vară ne pregătim să extindem la nivel național emiterea cărții electronice de identitate. Până în 2031, toți românii vor trebui să aibă noul act de identitate
Va fi un proces treptat, ne pregătim pentru București în vară pentru ca ulterior să extindem la nivelul marilor municipii și ulterior tuturor municipiilor, astfel încât până la 31 decembrie al acestui an să putem emite cărți de identitate electronice în orice punct în care emitem în prezent.
Actualul cadru normativ va permite oricărui cetățean să solicite preschimbarea actualului act de identitate cu unul nou, electronic.
Bineînțeles că într-o primă etapă, la momentul deschiderii în acea localitate, în acel municipiu, îi vom prioritiza pe cei care au documentele expirate", a explicat Cătălin Aurel Giulescu, chestor de poliție, la Antena3CNN.
Prin Regulamentul UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului European din 20 iunie 2019 cu privire la îmbunătățirea securității cărților de identitate ale cetățenilor europeni, România este obligată să le emită, începând cu 2 august 2021. Doar oraul Cluj Napoca a început, până acum, să le emită.