x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Câți români vor să se vaccineze pentru infecția cu COVID-19

Câți români vor să se vaccineze pentru infecția cu COVID-19

12 Noi 2020   •   14:23
Câți români vor să se vaccineze pentru infecția cu COVID-19
Sursa foto: Hepta

Piața vaccinurilor împotriva infecției cu COVID-19 se precipită, mari companii farma anunță că acestea vor fi disponibile populației chiar mai repede decât era preconizat. Guvernele sunt nerăbdătoare și achiziționează în avans milioane de doze. 

Societatea autohtonă este polarizată, mulți nu vor să se vaccineze mai ales din cauza riscurilor necunoscute la care s-ar supune prin injectarea unor substanțe insuficient testate.

Circa 38,6% dintre români nu vor să facă vaccinul, în timp ce doar 21,8% sunt de acord, arată un sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL). 30% vor să mai aștepte și să afle dacă alte persoane cunoscute și-au administrat tratamentul și se simt bine, iar 8% vor să știe mai multe detalii. 

Cu privire la percepția asupra dezvoltării acestora, 48,25% dintre români cred că cel mai mult investesc SUA;; Rusia, China, Franța, Japonia, Marea Britanie și Germania, iar 16,78% cred că eforturile vin din partea  societăților de medicamente.

44,2% dintre respondenți vor ca vaccinarea să fie raportată la fiecare caz în parte, 26,6% consideră că riscuriile sunt mai mari decât avantajele, iar 25,5% cred invers, că prevenția este mai mare decât efectele negative.

Totuși, majoritatea românilor, respectiv 55,24% sunt de acord cu vaccinurile, 35,46% diferențiază lucrurile în funcție de situații, iar 8,49% sunt împotrivă. 

68,5% nu s-au vaccinat în ultimii cinci ani, 11,7% dintre adulți au făcut unul singur în această perioadă, 9,1% și-au administrat două-trei doze și 8% anual. 

În 74,9% din situații acest tratament a fost recomandat de medicul de familie, pentru 12,7% de medicul specialist, iar în 7,4% de cazuri de rude ori prieteni.

23,4% vor să se vaccineze acum împotriva gripei sezoniere, un procent în creștere c omparativ cu doar 17,5% anul trecut. 

43,5% dintre cei chestionați consideră că acestea sunt eficiente dar se tem pentru efectele secundare. 33,7% cred că sunt sigure, 14,5% nu sunt de acord pentru că nu au încredere în ce declară specialiștii, iar 4,5% le consideră și periculoase, și ineficiente.

În privința felului în care sunt administrate, 68,7% cred că trebuie efectuat de medicul de familie, 18,5% în policlinică sau spital, pentru 7% nu contează unde se făcut, 1,7% cred că este în regulă la școală sau la locul de muncă și alți 1,7% sunt de acord să-l facă acasă.

Cercetarea s-a realizat telefonic pe 1.000 de persoane, în intervalul 25 septembrie - 16 octombrie, de CCSL, împreună cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI). 

×
Subiecte în articol: COVID vaccin