x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce prevede planul anti-sărăcie pentru Bucureşti

Ce prevede planul anti-sărăcie pentru Bucureşti

de Dan Radu    |    01 Noi 2017   •   13:30
Ce prevede planul anti-sărăcie pentru Bucureşti
Sursa foto: DIANA OROS

Copiii cu dizabilităţi din Bucureşti vor putea fi internaţi în centre specializate, unde vor fi îngrijiţi temporar cât timp părinţii au nevoie de un răgaz. Măsura face parte din strategia pentru reducerea sărăciei în Capitală, aprobată ieri de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, şi prevede şi extinderea numărului de creşe, grădiniţie şi centre de zi. În cadrul şedinţei, s-a aprobat şi o nouă privind serviciile de salubritate, fiind încurajată colectarea selectivă a deşeurilor.

Strategia pentru reducerea sărăciei în Municipiul Bucureşti ar urma să fie implementată în perioada 2017-2021, o componentă importantă fiind înfiinţarea de facilităţi pentru recuperarea şi integrarea copiilor cu dizabilităţi. Aceste centre ar urma să funcţioneze şi ca centre "de respiro" pentru părinţii copiilor, atunci când aceştia au nevoie de timp pentru probleme urgente. În Bucureşti funcţionează, în prezent, două astfel de centre, care pot primi 60 de copii. O altă măsură a strategiei este sporirea numărului de creşe. Potrivit proiectului, în Bucureşti există aproximativ 3.000 de copii ai căror părinţi nu reuşesc să găsească un loc într-o creşă sau o grădiniţă aproape de casă, în special cei care provin din categorii defavorizate. "Primăria va impulsiona construcţia şi extinderea de creşe, grădiniţe şi centre de zi, în special în cartierele aglomerate şi în zonele unde se stabilesc preponderent tinerele familii din Bucureşti, prin accesarea de fonduri europene", indică proiectul.

Accent pe reciclare

În cadrul şedinţei de ieri s-a modificat şi strategia de funcţionare a serviciului public de salubrizare în Bucureşti, pentru a încuraja colectarea separată a deşeurilor reciclabile. Astfel, cele şase primării de sector vor putea stabili tarife diferenţiate pentru cei care aruncă deşeurile la grămadă şi pentru cei care fac selectarea deşeurilor. Strategia prevede reciclarea şi reutilizarea a minimum 50% din cantitatea totală de deşeuri colectate în Bucureşti, până în anul 2020.

Programul de igienizare

Tot în şedinţa de ieri, consilierii au aprobat planul unitar de igienizare a Capitalei, cu accent pe deratizare. Astfel, dacă până în prezent deratizarea în subsolurile blocurilor cădea în sarcina asociaţiilor de proprietari, de acum înainte primăria va finanţa şi executa operaţiunile în aceste spaţii. Pe lângă deratizare, primăria va derula până la sfârşitul acestui an şi programe de combatere a ţânţarilor. În ceea ce priveşte proiectul de achiziţionare a pachetului majoritar de acţiuni al producătorului de energie ELCEN de către primărie, primarul general, Gabriela Firea, a menţionat că acest lucru se va întâmpla doar dacă preţul înaintat de companie va fi unul rezonabil.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare sportivei Simona Halep şi actorului Ion Caramitru a fost, ieri, pe ordinea de zi a şedinţei. În calitate de cetăţeni de onoare, cei doi vor avea dreptul de a participa la şedinţele de consiliu şi vor beneficia de gratuitate la evenimentele organizate de primărie

 

Peste 70 de proiecte au fost discutate în şedinţa de ieri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti

×
Subiecte în articol: Bucureşti planul anti-sărăcie