x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți faci o firmă

Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți faci o firmă

29 Iul 2019   •   18:30
Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți faci o firmă
Sursa foto: BernardaSv/Getty Images/iStockphoto

Dacă nu mai vrei să fii angajat și îți dorești să lucrezi pe cont propriu poți să-ți faci o firmă, fie sub formă de societate cu răspundere limitată (SRL), fie ca persoană fizică autorizată (PFA).

În cazul în care vrei să obții finanțare, fie prin credit bancar, fie din fonduri europene, să angajezi și alte persoane care să te ajute să-ți dezvolți business-ul, cel mai bine este să-ți faci un SRL.  Este cea mai comună formă de organizare a unei afaceri și te va ajuta să-ți pui în practică abilitățile, cunoștințele și... visele.

Administratorul societății este cel care răspunde atât în fața acționarilor, cât și a autorităților pentru toate deciziile pe care le ia în numele companiei. În practică, acesta este de multe ori și asociat, ori o persoană de încredere ale cărei drepturi și obligații trebuie să fie clar stabilite prin statutul firmei.

Atunci când alegi domeniul de activitate al firmei trebuie să știi că acesta este supus unui anumit regim fiscal.

Dacă societatea ta va face profit, acesta va fi impozitat cu 16%, după care poate fi distribuit sub formă de dividende în anul următor celui realizării profitului și doar o singură dată. În cazul în care firma ta se încadrează la microîntreprinderi, impozitul este mai mic, de 1% dacă ai salariați, ori 3% dacă nu ai angajați.

Așa încât, dacă vrei să beneficiezi de asigurări sociale și de sănătate și să ai un venit lunar,  cel mai bine este să îți faci un contract de muncă.

Cel mai bine este să apelezi la un avocat care se va ocupa de toate actele societății iar costurile sunt în general rezonabile. În plus, capitalul social este doar de 200 de lei.

 

Persoană fizică autorizată

Organizarea activității sub această formă este aleasă, de obicei, de către persoane care desfășoară activități independente, cum sunt artiștii, de exemplu, sau cei care lucrează în domeniul tehnologiei informației (IT). PFA-ul este recomandat celor care se încadrează în sistemul de impozitare la norma de venit, adică o sumă fixă stabilită în fiecare an de către ANAF, în funcție de domeniu.

 

×