x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cele mai atroce crime din istoria României. Top 10 cei mai periculoși ucigași

Cele mai atroce crime din istoria României. Top 10 cei mai periculoși ucigași

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2023   •   13:30
Cele mai atroce crime din istoria României. Top 10 cei mai periculoși ucigași

Un top 10 al celor mai periculoși criminali din țara noastră a fost prezentat în emisiunea Sinteza zilei, de la Antena3CNN.

Iată astfel cei mai temuți asasini din istoria recentă a României:

10. Gică Cioc, poreclit Balaurul

În anul 1945 a comis umai multe infracțiuni în cartierele bucureştene. A omorât brutal peste 10 oameni, prin împușcare cu gloanțe provenind din arme ruseşti. A fost poreclit Balaurul din cauza temperamentului său violent şi a devenit cunoscut ca infractorul din Ferentari. Rivalul lui era Sandu Moise, poreclit Hitler, după mustaţa similară cu cea a dictatorului nazist.

9. Petre Silberschmied, zis Argintaru

În perioada imediat următoare Celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit un nume temut pentru oamenii legii. Zeci de polițiști, jandarmi, gardieni au căzut sub rafale de pistol automat trase de membri temutei bande a lui Argintaru și nimeni nu părea să știe cine era autorul asasinatelor, urmate de jafuri în bănci și magazine. Arginatru a fost arestat, dar nu a mai apucat să-şi afle sentința. În timpul unei tentative de evadare a fost împuşcat mortal.

8. Asasinul de Anul Nou, Grigore Uruc

A fost un țăran analfabet din comuna Țintaș din Buzău. Înainte de momentul arestării, el a reușit să ia viața celei de-a patra victime victime, o fetiță de 13 ani. Judecat rapid, acesta a fost condamnat la moarte şi executat, la 11 iunie 1988.

7.  Eugen Grigore, numit Amarul gust al răzbunării

În anii 70, un șofer de la autobaza din apropierea Iașilor și-a găsit familia ucisă și casa incendiată. Eugen Grigore a pornit o anchetă pe cont propriu și a aflat că vinovații erau membrii unei șatre țigănești din apropierea satului în care locuia. Cu mintea răvășită de pierderea celor dragi, Grigore s-a urcat pentru ultima dată la volanul unui camion și a intrat în șatra respectivă, ucigând circa 30 de oameni. 

6. Nicolae Purecică, numit Ferentariul de acum 60 de ani

La Oradea, în anul 1947 a comis zeci de atacuri armate asupra oamenilor nevinovați. De-a dreptul sinistru era modul în care victimele erau ucise. Criminalul nu se mulțumea doar cu tâlhărirea lor. Pentru a-i reduce la tăcere, îi omora cu brutalitate.

5. Iancu Berilă, numit Ucigașul brutarilor

A fost unul din cei ai sângeroși asasini din istoria recentă a României. Un individ cu un fizic impozant, cu o expresie fioroasă a feţei, care a terorizat o ţară întreagă timp de câţiva ani. Victimele sale erau, în marea lor majoritate, brutari. Nu se ştie de ce aceştia deveniseră țintele lui favorite, cert este că pe seama lui Berilă au fost puse cel puţin 20 de crime, iar modul de operare era mereu acelaşi. Criminalul îşi studia victimele, afla unde îşi ţineau banii şi ataca noaptea.

4. Ion Rîmaru, numit Teroarea anilor 1970

El a devenit celebru după 3 crime deosebit de grave, un omor calificat, 6 tentative de omor, 5 violuri, o tentativă de viol şi mai multe furturi şi tâlhării. La 23 septembrie 1971, Rîmaru era executat prin împușcare la Jilava. Ultimele sale cuvinte au fost: "Chemați-l pe tata. El este de vină".

"Rîmarul are crimă pe mobil sexual. A avut victime pe care le-a violat, nu le-a luat ceasul, nu le-a luat nimic. Deci avem criminalul achizitiv, cum sunt ăștia mânați de interesele materiale și criminalul, robul structurilor sale hedoniste exacerbate pe sexualitate. Deci el se află într-o altă zonă. Pericolele sunt aceleași, dar în mână o altă motivație", a spus psihologul criminalist, Tudorel Butoi.

3. Florea Rîmaru, numit Ereditatea crimei

În 1944, o serie de crime zguduia Bucureștiul. Într-un singur an, 5 femei fuseseră ucise cu bestialitate, iar amprentele recoltate de autorități nu se potriveau cu cele existente în baza de date. Florea Rîmaru era tatăl celui mai cunoscut asasin din istoria Bucureştilor.

"Vorbim de naivitățile dreptului, domnule, parcă există o teamă de a pedepsi.  A spus treaba aceasta într-un simpozion, generalul Costică Voicu, anticipând vremurile astea, teama de a pedepsi.

Păi avem în noi reminiscențele unei optici a unei societăți pe care am lăsat-o și care preconiza că în decursul ei va dispărea crima, n-o să mai fie crime, omul va fi reeducat şi noi dăm închisoare la domiciliu. Şi egalitatea de tratament unde mai e? Eu fac închisoare acasă pe urmărirea penală, în casă avea de chirpici și în plouă din tavan și tot acasă face și ăla care are vilă, bombardier, cutare., da, egalitatea de tratament. Sunt multe de corectat în sistemul juridic și de justiție", a mai spus psihologul criminalist, Tudorel Butoi.

2. Vasile Tcaciuc, numit Măcelarul din Iași

România anilor 1930 a fost zguduită de o serie de crime. Chiar şi astăzi, la mai bine de 70 de ani de la comiterea îngrozitoarelor fapte, oamenii de știință încearcă încă să înțeleagă acel resort interior care a fost capabil să transforme un om într-unul dintre cei mai odioși asasini cunoscuți vreodată. 

În decurs de 5 ani, basarabeanul a ucis nu mai puțin de 26 de persoane, printre care şi un copil, unicul scop al acestor odioase fapte fiind jaful. După cum el însuși mărturisea, ucigașul își comandase chiar şi un topor special, realizat astfel încât să nu alunece din mână, iar eficiența loviturilor să fie maximă. Nu a mai apucat să fie judecat. În timpul reconstituirii uneia dintre crime, Vasile Tcaciuc a încercat să scape prin fugă, profitând de lipsa de atenție a celor care îl însoțeau. A fost ucis pe loc de mai multe focuri de revolver. Astfel lua sfârșit povestea celui poreclit de presa vremii "Măcelarul din Iasi”.

1. Vera Renczi, numită Văduva Neagră

Prima parte a vieții sale reprezintă şi azi un mister pentru criminaliști. Nici măcar numele ei adevărat nu este cunoscut, atâta vreme cât în analele criminologiei ea a rămas cunoscută ca Vera Renczi, numele de familie aparținând celui de-al doilea soț. 

Îmbrăcată mereu în negru, frumoasa castelană atrăgea pe domeniul de la Berkerekul numeroși amanți, dar niciunul dintre aceștia nu a mai plecat de acolo vreodată. La insistentele soției unuia dintre ei, autoritățile locale au descins la reședința Verei Renczi. Nu mică le-a fost mirarea oamenilor legii atunci când au descoperit în subsolul conacului 35 de sicrie de zinc. În ele se aflau toți cei care-i trecuseră pragul. Mai mult, într-unul dintre sicrie se găsea chiar Lorenzo, fiul său, în vârsta de 10 ani, pe care aceasta fusese nevoita să îl ucidă pentru ca îi aflase teribilul secret.

 

 

 

×
Subiecte în articol: criminali crime ucigasi