x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Centrul medical comunitar, reţeta de succes în Sănătate

Centrul medical comunitar, reţeta de succes în Sănătate

de Monica Cosac    |    03 Apr 2018   •   09:49
Centrul medical comunitar, reţeta de succes în Sănătate

O localitate giurgiuveană, cu numai 2.600 de locuitori, dintre care aproximativ 1.000 sunt de etnie rromă, poate da lecţii multor oraşe mari din ţară la capitolul Sănătate. În nici trei ani, aici mortalitatea infantilă s-a redus foarte mult, a scăzut numărul cazurilor de tuberculoză, iar gradul de vaccinare a ajuns la 95 la sută, procentul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Spre deosebire de alte comunităţi similare din ţară, aici funcţionează un Centrul medical comunitar, „o reţetă de succes” pe care ministrul Sănătăţii vrea să o extindă în toată ţara.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, și Miljana GRBIC, șeful Biroului OMS în România au vizitat, ieri, Centrul de Asistență Medicală Comunitară din comuna Gostinari, județul Giurgiu. Centrul medical a fost înființat în anul 2015, în cadrul proiectului RO 19 “Initiative în sănătatea publică” cu finanțare norvegiană, pentru a veni în sprijinul populației vulnerabile din această zonă. „Am ales să venim astăzi aici, la Gostinari, judeţul Giurgiu, pentru a putea vedea exact ce înseamnă un centru comunitar care funcţionează bine, să vedem exact ce nevoi mai sunt şi pentru că Ministerul Sănătăţii dă startul unei campanii din uşă în uşă de conştientizare a nevoilor populaţiei din punct de vedere al sănătăţii pentru că, de fapt, de aici pornim, de la medicul de familie, de la centrele comunitare, de la implicarea lor în sănătatea noastră, a tuturor”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Centrul de la Gostinari funcţionează cu un medic, o asistentă medicală şi un mediator comunitar, însă ministrul spune că este „o reţetă de succes”.

„Este foarte important ca o comunitate ca cea de la Gostinari, care are 2.600 de locuitori din care 1000 populaţie romă, să aibă un grad de vaccinare de 95 la sută, asta spune multe. Este foarte important că în această comunitate s-a redus foarte mult mortalitatea infantilă, unde suntem campioni în Europa, şi a scăzut numărul cazurilor de tuberculoză, asta mă face să cred că aceste centre comunitare sunt un lucru extraordinar”, a mai spus Pintea, subliniind că vor fi făcute astfel de centre în cât mai multe judeţe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: centru medical comunitar