x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cinci români, depistaţi cu “West Nile”

Cinci români, depistaţi cu “West Nile”

de Monica Cosac    |    29 Iul 2018   •   07:03
Cinci români, depistaţi cu “West Nile”

Cinci cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile au fost înregistrate până acum, în această vară, potrivit specialiştilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Este vorba de cinci bărbaţi: doi în judeţul Dolj şi câte un caz în judeţele Iaşi, Brăila şi Olt. Până în prezent nu s-a înregistrat niciun deces, au anunţat, ieri, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, potrivit cărora, deocamdată, nu există riscul unei epidemii. Virusul West Nile este transmis prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătăţii „recomandă autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecţie în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea”.

Totodată, Ministerul Sănătăţii recomandă oamenilor să ia mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari; asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

Îngrijorător este că majoritatea persoanelor infectate cu West Nile, mai exact 80% dintre acestea, nu prezintă simptome. Însă, în cazul în care apare o durere intensă de cap şi febră ridicată, specialiştii în sănătate publică recomandă prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. Potrivit acestora, în cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, frisoane, convulsii, slăbiciune musculară şi oboseală cronică. 

×
Subiecte în articol: romani depistaţi “West Nile”