Românii au ieșit în stradă să atragă atenția reprezentanților BNR că nu este normal să apere băncile comerciale și să nu se gândească deloc la clienții păgubiți. „Am ajuns niște cifre. Plătesc 300 de euro pentru un apartament cu o cameră, nu se mai poate așa”.
„Când am luat creditul, nu mi-a spus nimeni de la bancă că, dacă nu mai pot să plătesc, pierd și avansul, și banii pe care i-am dat până atunci, și casa, și tot mai rămân datoare mulți ani. Dacă știam, nu aș fi luat acest credit“, a declarat o participantă la miting. „Nici pe domnul Isărescu nu l-am auzit să explice asta prin anii 2007-2008, când toată lumea lua credite și nu știa ce face“, a adăugat femeia. Peste 250 de persoane au participat la marșul organizat de Grupul clienților cu credite în franci elvețieni pentru susţinerea legii dării în plată. S-au întâlnit în Piața Victoriei, au mers la BNR și, ulterior, la Parlament. „Vrem să susţinem Legea dării în plată, așa cum este ea, fără amendamente, luând ca exemplu concret consumatorii persoane fizice care au aceleași drepturi indiferent de situaţie”, a declarat Daniel Teodorescu, organizator și membru al Grupului clienţilor cu credite în franci elveţieni.
Ploaie de monede la BNR
Oamenii s-au oprit în faţa sediului BNR și au aruncat cu monede pe scările și în curtea instituției, ca semn de protest. Ei spun că poziția băncii centrale de a trece necondiționat de partea băncilor comerciale nu a fost corectă și normală, guver-natorul nu s-a gândit nicio clipă la clienții care au fost păcăliți de bănci. S-a cerut demisia guvernatorului, care s-a opus de nenumărate ori dării în plată, iar joi a declarat că „este o gogomănie“, o „lege în afara legii“. Darea în plată a fost votată de Parlament, dar a fost întoarsă de președintele Iohannis pentru clarificări. Va intra în această săptămână la vot în plenul Senatului și apoi se va duce la Camera Deputaților.