x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social CNAS modifică dosarul electronic de sănătate

CNAS modifică dosarul electronic de sănătate

de Monica Cosac    |    07 Sep 2020   •   14:09
CNAS modifică dosarul electronic de sănătate

Dosarul electronic de sănătate al pacientului - care, teoretic, este obligatoriu pentru toți românii de aproape patru ani, dar care, practic, este nefuncțional, va suferi o serie de modificări, conform unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit documentului, pacienții vor putea solicita și obține copii ale datelor ce-i privesc și vor putea refuza utilizarea dosarului electronic de sănătate (DES). De asemenea, aceștia nu vor mai fi obligați să prezinte documente justificative pentru introducerea unor informații medicale, ba chiar vor putea completa singuri anumite date din DES.

 

Schimbările propuse de CNAS în proiectul de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul instituției vizează felul în care vor fi organizate sau actualizate informațiile medicale. Una dintre acestea se referă la modul în care sunt preluate în sistem datele pacienților. Concret, „portalul DES va asigura o interfaţă prin care aplicaţiile informatice ale furnizorilor de servicii medicale (...) să poată prelua automat informaţiile medicale privitoare la pacient, necesare furnizării serviciului medical către acesta, fără a mai fi nevoie ca acele informaţii să fie reintroduse de pe documente justificative pe care pacientul este obligat să le prezinte”.

 

Acces doar pentru medicii cu acordul pacientului

Totodată, proiectul include și noi operațiuni ce vor fi disponibile pacienților, atunci când accesează dosarul electronic de sănătate. Este vorba, mai exact, despre: obținerea unei copii a datelor ce privesc pacientul; exprimarea refuzului de a utiliza dosarul electronic de sănătate; exprimarea opțiunii de a reveni asupra deciziei de refuz a utilizării dosarului electronic de sănătate.

Mai mult, fiecare persoană va putea acorda sau retrage dreptul de acces al medicilor la propriul dosar electronic de sănătate sau la dosarele persoanelor pe care le reprezintă legal.

Mai mult, o pacientă va putea adăuga date şi informaţii medicale în dosarul electronic de sănătate propriu sau al persoanelor pe care le reprezintă legal, însă doar în modulul „Antecedente declarate de pacient”.

Documentul stabilește că datele și informațiile medicale din dosarul electronic de sănătate nu vor mai fi organizate pe module. În prezent, DES conține cinci module, și anume: Sumar de urgență, Istoric medical, Antecedente declarate de pacient, Documente medicale și Date personale.

 

Obligatoriu, dar nefuncțional

Dosarul electronic de sănătate - ultima verigă a informatizării sistemului sanitar, după implementarea sistemului informatic unic integrat (SIUI), a reţetei electronice şi a cardului naţional de sănătate – a devenit obligatoriu, din luna noiembrie a anului 2016, pentru toți românii, indiferent dacă erau asigurați sau nu. Teoretic, de atunci, ar fi trebuit ca medicii să introducă în sistemul informatic al CNAS datele pacienților, inclusiv istoricul medical, însă foarte puțini furnizori de servicii medicale au făcut acest lucru, în special din cauza sistemului care se blochează foarte des. De asemenea, foarte mulți români nu și-au activat acest dosar, de teamă că datele lor nu sunt în siguranță.

 

Dosarul electronic de sănătate conține „date și informații clinice, biologice, diagnostice și terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vieții pacienților”.

×