x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Comerţul ilegal cu animale sălbatice provoacă pandemii

Comerţul ilegal cu animale sălbatice provoacă pandemii

de L. Budin    |    09 Apr 2020   •   18:30
Comerţul ilegal cu animale sălbatice provoacă pandemii

Fondul Mondial pentru Natură - WWF Internațional trage un semnal de alarmă: comerţul ilegal şi nereglementat cu animale sălbatice trebuie urgent combătut, pentru a preveni viitoarele epidemii.

„Ne confruntăm cu cea mai gravă urgență din domeniul sănătății publice, din istoria recentă”, spun cei de la WWF. „Pandemia COVID-19 a adus în atenția tuturor legătura dintre bolile zoonotice - cele transmise de la animale la oameni - și comerțul cu animale sălbatice”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că virusul care a provocat actuala pandemie, la fel ca 61% din toți agenții patogeni umani, are origine zoonotică, comerțul cu animale sălbatice reprezentând un risc agravant în răspândirea zoonozelor.

 

Comportament iresponsabil

„Sunt încă multe întrebări care își așteaptă răspunsul, când vine vorba despre originile exacte ale COVID-19, dar OMS a confirmat că este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că virusul a trecut de la animalele sălbatice la oameni”, spun cei de la WWF. „Cu toate acestea, trebuie să reținem că animalele sălbatice în sine nu sunt responsabile pentru răspândirea bolii, ci mai degrabă comportamentul uman iresponsabil - cum ar fi comerțul ilegal cu animale sălbatice, piețele de animale vii nereglementate și neigienice, defrișarea masivă și exploatarea ilegală, precum și consumul uman al acestor animale sălbatice, adesea specii pe cale de dispariție”.

 

O chestiune de mentalitate

Conform unui sondaj de opinie realizat în perioada 3-11 martie 2020 de WWF, peste 90% din respondenții chestionați în Asia de Sud-Est și Hong Kong sunt de acord ca piețele ilegale și nereglementate de animale sălbatice să fie închise de guvernele locale. Mai mult, 79% consideră că închiderea acestor piețe va preveni viitoarele pandemii.

Oamenii se arată dispuşi să susţină autoritățile, renunțând să mai consume astfel de produse. Pe de altă parte, 8% ar continua să consume produse provenite de la animale sălbatice și după pandemie. „Cercetarea demonstrează astfel și nevoia unor eforturi susținute din partea autorităților, pe termen lung, nu doar pentru a stopa comerțul ilegal și nereglementat de animale sălbatice, ci și pentru a schimba comportamentul”, se spune în comunicatul WWF.

 

Alte epidemii recente, inclusiv SARS, MERS și Ebola, au fost, de asemenea, cauzate de virusuri care se transmit de la animalele sălbatice la om, spun cei de la WWF.

 

 

 

×