x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Comitetul confederal al CNS Cartel Alfa va decide, luni, asupra declanşării unor ample acţiuni de protest

Comitetul confederal al CNS Cartel Alfa va decide, luni, asupra declanşării unor ample acţiuni de protest

10 Sep 2016   •   21:00
 Comitetul confederal al CNS Cartel Alfa va decide, luni, asupra declanşării unor ample acţiuni de protest

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat, sâmbătă, în urma reuniunii Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR) de la Vaţman, că luni se va lua o decizie în cadrul Comitetului Confederal asupra oportunităţii declanşării unor ample acţiuni de protest. 

'Am luat act de solicitările colegilor noştri din Pro Administraţie şi luni, în cadrul Comitetului Confederal, vom analiza posibilitatea angrenării într-un plan de acţiune mult mai larg, care colectează şi nemulţumirile altor sectoare bugetare şi economice - pentru că nemulţumirile sunt legate inclusiv de nivelul salariului minim pe economie, care rămâne o chestiune ambiguă şi care în conjunctura actuală de inflaţie şi de creştere a preţurilor afectează nivelul de trai al fiecăruia. (...) În funcţie de decizia colegilor vom vedea dacă facem un calendar în cascadă sau dacă începem cu acţiuni punctuale ale federaţiilor', a arătat Bogdan Hossu. 

Acesta a spus că CNS Cartel Alfa speră ca Guvernul să adopte nişte poziţii clare, nu doar în construcţia planului legislativ, ci şi măsuri concrete care pot duce la ridicarea nivelului de trai foarte scăzut în administraţia publică locală. 

'În urma dezbaterilor de astăzi din cadrul FSPAR s-a constatat de fapt că politica aplicată în corectarea discriminărilor a sărăcit şi mai mult personalul din administraţia publică locală, practic sărăcindu-l şi creând noi disfuncţionalităţi. Ceea ce am cerut de la început, să se aplice în mod unitar, fără discriminare, indiferent dacă sunt funcţionari publici sau personal contractual, o modalitate unitară de corecţie face astăzi ca OUG 20 să necesite alte corecţii care să poată elimina discrepanţele respective. (...) De asemenea, se doreşte deblocarea aplicării tichetelor de masă la nivelul personalului din administraţia publică locală sau a voucher-elor de vacanţă, care ar permite corecţia disfuncţionalităţilor existente actualmente în sistem. Aşteptăm ca de la 1 ianuarie sistemul de tichete de masă să fie dat imperativ tuturor celor din sectorul bugetar, pentru a putea să le prevadă atât în bugetul administraţiilor - dar ca să se poată aplica nu discriminatoriu, cum se întâmplă în alte domenii, ci uniform, ca un drept marginal, pentru personalul din administraţia publică locală - dar şi din sectorul bugetar', a afirmat preşedintele CNS Cartel Alfa. 

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat sâmbătă că, în cadrul reuniunii Comitetului Federal al FSPAR, unul dintre cele mai arzătoare puncte a fost salarizarea din administraţia publică locală. 

'Există o lege a salarizării unitare din 2010, care până la ora aceasta nu a fost aplicată deloc şi întrucât salarizarea s-a făcut prin legi speciale, fie au stabilit salarizarea la nivelul anului precedent, care fie au dat creşteri procentuale care i-a avantaj pe cei cu salarii mari şi au creat mari discrepanţe între salariaţii din administraţia publică locală. S-a dorit repararea unor discrepanţe, iar în acest an s-a dat OUG nr. 20/2016, care prin diverse interpretări a dat naştere la noi discriminări. Aşa că singura soluţie pentru eliminarea discrepanţelor care există este Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, motiv pentru care solicităm punerea în aplicare a acestei legi. Dorim însă ca acel coeficient de referinţă de 600 de lei să fie modificat la salariul minim garantat în plată', a spus Silvia Moldovan. 

Lidera FSPAR a susţinut că sâmbătă s-a decis ca la sfârşitul lunii septembrie, între 27-29 septembrie, să fie declanşate acţiunile de protest, însă se aşteaptă decizia Comitetului Confederal al CNS Cartel Alfa pentru a se vedea dacă federaţia va merge pe cont propriu sau va fi susţinută şi de alte federaţii. 

'Aşteptăm ca dl. preşedinte Hossu să ne comunice luni dacă mai există şi alte federaţii din cadrul cartelului care se alătură acţiunilor noastre de protest sau dacă vom merge pe cont propriu pentru pichetarea Ministerului Muncii. Dacă nu vom găsi înţelegere, bineînţeles vom continua acţiunile de protest, ajungând până la blocarea activităţii în administraţiile publice locale', a susţinut Silvia Moldovan. 

Prim-vicepreşedinte FSPAR, Liviu Pop, consideră că este nevoie ca sindicatele să se unească pentru a iniţia acţiuni comune, întrucât 'situaţia e cruntă în întreaga economie, trebuie să fim mai uniţi, să lăsăm orgoliile de-o parte şi să acţionăm'. 

'Din 2010 nu se aplică legea salarizării unitare, o lege care a fost avizată de Banca Mondială, de Comisia Europeană. Miniştrii ne spun că nu este voinţă politică, dar nu ies pe ecran. Legea salarizării unitare este vitală pentru noi, altfel nu se va rezolva acest haos care există', a accentuat Liviu Pop. AGERPRES

×
Subiecte în articol: bogdan hossu sindicate cartel alfa