x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Complex pentru combaterea sărăciei, în Capitală

Complex pentru combaterea sărăciei, în Capitală

de Monica Cosac    |    24 Aug 2018   •   13:50
Complex pentru combaterea sărăciei, în Capitală

Aproximativ 2,8 milioane de lei va investi Primăria Capitalei pentru montarea unor noi staţii de măsurare a zgomotului, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, ieri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). De asemenea, municipalitatea va realiza un complex format din: cantină socială cu 200 de locuri, o bancă de alimente şi un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului.

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, ieri, mai multe proiecte de hotărâri în beneficiul bucureştenilor. Unul dintre proiectele aprobate în unanimitate se referă la diminuarea disconfortului pe care nivelul ridicat de zgomot îl provoacă locuitorilor Capitalei. Un prim pas ar fi evaluarea poluării fonice.

„Având în vedere că expunerea populaţiei la un nivel de zgomot ridicat constituie un factor de disconfort care influenţează starea de sănătate a populaţiei, cunoaşterea nivelului de zgomot facilitează adoptarea măsurilor necesare diminuării nivelului de zgomot. Utilizarea unui sistem de monitorizare a zgomotului în locaţii reprezentative pentru mediul urban serveşte atât informării populaţiei, cât şi validării hărţilor de zgomot, întrucât sistemul permite înregistrarea continuă a nivelului de zgomot”, se arată în proiectul de hotărâre.

Concret, va fi montat un nou sistem de monitorizare a zgomotului, format din 25 de staţii noi, investiţia pentru acesta ridicându-se la aproximativ 2,8 milioane de lei. Noul sistem are rolul de a evalua expunerea populaţiei la poluarea fonică, pe baza căruia vor fi realizate hărţile de zgomot pentru Capitală.

În fiecare dintre cele şase sectoare ale Capitalei vor fi montate câte trei staţii de monitorizare a zgomotului, în zonele cu trafic rutier intens. Alte trei staţii vor fi puse în zonele mai liniştite (Parcul Carol, Parcul Tineretului şi Parcul Herăstrău), iar alte patru vor fi amplasate lângă şcoli şi spitale.

Job-uri în companiile primăriei

Un alt proiect adoptat în unanimitate prevede angajarea în companiile municipale a tinerilor care ies din centrele de plasament din Bucureşti. Este vorba de tinerii cu vârste între 17 şi 27 de ani, care ies acum sau care au părăsit de maximum un an aceste centre. Ei vor fi angajaţi în cadrul companiilor primăriei „în funcţie de profilul vocaţional şi opţiunile lor” şi vor primi şi locuinţe sociale pe perioada în care ocupă aceste posturi.

148 de tineri vor părăsi centrele de plasament din Capitală, până la finalul acestui an.

Bancă de Alimente pentru sărmani

În aproximativ un an, Bucureştiul va avea şi un complex cu o suprafaţa de circa 6.400 de metri pătraţi, destinat familiilor defavorizate, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 72,4 milioane lei, fără TVA.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat de consilierii generali, acesta va fi format din o Bancă de Alimente, de serviciile căreia vor beneficia cetăţenii care au un venit mediu lunar sub nivelul aprobat al Indicatorului Social de Referinţă, adică 500 de lei. Banca de Alimente va primi donaţii de alimente de la producătorii din industria alimentară şi retaileri, pe care le transmit organizaţiilor neguvernamentale sau chiar direct categoriilor defavorizate.

Pe lângă preluarea şi distribuirea alimentelor, banca va avea şi o cantină socială, cu aproximativ 200 de locuri la mese/serie, care „ar acoperi nevoia existentă la momentul actual în Municipiul Bucureşti”.

 

×
Subiecte în articol: staţii de măsurare a zgomotului