x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Consultațiile la doctor, schimbate de pandemie 

Consultațiile la doctor, schimbate de pandemie 

de Monica Cosac    |    09 Feb 2021   •   08:03
Consultațiile la doctor, schimbate de pandemie 

Oncologia, hematologia, neurochirurgia, radioterapia și recuperarea medicală sunt doar câteva dintre cele 49 de specialități care vor putea oferi servicii medicale prin telemedicină, în România. Noile reglementări se regăsesc într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății cu scopul de a crește accesul oamenilor la asistență medicală, în contextul pandemiei de coronavirus.

 

Pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și restricțiile care au venit odată cu această criză sanitară fără precedent are efecte nefaste în planul sănătății publice, iar unul dintre acestea este limitarea serioasă a accesului la servicii medicale. Diagnosticarea bolnavilor de cancer, spre exemplu, a scăzut cu aproape 40% în anul pandemiei în țara noastră, comparativ cu anul 2019, potrivit estimărilor făcute de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. 

În acest context, este necesară reglementarea de urgență a cadrului legal în ceea ce priveşte acordarea asistenței medicale de la distanță, prin telemedicină.

 

Care sunt domeniile

Noul act normativ vizează aprobarea normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor art. I din OUG 196/2020 pentru modificarea şi completarea Legii sănătăţii 95/2006 și cuprinde 49 de specialități medicale în care pot fi acordate servicii de telemedicină: anatomie patologică, alergologie și imunologie clinică, boli infecțioase, cardiologie, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie generală, chirurgie orală și maxilo-facială, chirurgie pediatrică, chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, dermatovenerologie, diabet zaharat + nutriție și boli metabolice, endocrinologie, gastroenterologie, gastroenterologie pediatrică, genetică medicală, geriatrie și gerontologie, hematologie, hematologie pediatrică, medicină de familie, medicină internă, medicină de laborator, medicina muncii, nefrologie, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie, neurochirurgie, neurologie pediatrică, obstetrică-ginecologie, oftalmologie, oncologie medicală, oncologie pediatrică, ortopedie pediatrică, ortopedie și traumatologie, otorinolaringologie, pediatrie, pneumologie, pneumologie pediatrică, psihiatrie, psihiatrie pediatrică, radiologie imagistică medicală, radioterapie, recuperare + medicină fizică și balneologie, reumatologie, urologie. 

Totodată vor fi de la distanță și servicii de sănătate conexe actului medical (furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială – logopezi şi kinetoterapeuţi).

 

Aceleași drepturi și obligații ca în orice act medical

 „Telemedicina este totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanță, fără prezența fizică simultană a personalului medical și a pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecțiuni sau indicarea unor metode de prevenție a bolilor, în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informației și mijloacelor electronice de comunicare”, potrivit notei de fundamentare. 

Important de precizat este că actul medical furnizat prin telemedicină trebuie să respecte toate drepturile şi obligaţiile pe care le implică orice act medical.

Inițiatorii proiectului subliniază că telemedicina reprezintă o necesitate în contextul actual, în care deplasările şi interacţiunile umane trebuie minimizate cât mai mult pentru limitarea răspândirii epidemiei cauzate de coronavirus, iar această situație ar putea fi de durată. 

 

 

Pacienții au dreptul să refuze interacțiunea cu specialistul prin telemedicină, dacă nu doresc această formă de consultație.

 

La nivel internațional, specialiștii spun că este nevoie ca 75% din populație să fie vaccinată pentru ca pandemia să fie controlată și lucrurile să revină la normal. România, la actuala rată a vaccinării, va atinge pragul de 75% abia în 2,6 ani, conform unei ample analize realizate de Bloomberg. 



 

×
Subiecte în articol: telemedicina