x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Deținuți mobilizați în lupta cu drogurile și păcănelele

Deținuți mobilizați în lupta cu drogurile și păcănelele

de Mariana Zaharia     |    26 Oct 2023   •   09:00
Deținuți mobilizați în lupta cu drogurile și păcănelele

Mesaj puternic transmis de o persoană privată de libertate în cadrul unei campanii de prevenire a consumului de droguri inițiate de Prefectura Argeș.

În fața a 50 de elevi, deținutul a fost categoric: „Dacă veți consuma, veți ajunge dependenți, nu veți mai putea profesa în niciun domeniu, veți comite infracțiuni ca să aveți bani de droguri și veți rămâne singuri pentru că nu veți avea o relație. Sunteți pregătiți să vă asumați acest risc?” Întrebarea a adus liniște în toată sala. Deținutul este un fost polițist judiciarist care a fost închis pentru luare de mită. A ajuns în pușcărie pentru că era dependent de jocuri de noroc și lua șpagă pentru a avea banii pe care îi juca. 

În județul Argeș a început o serie de acțiuni de prevenire a consumului de droguri care se desfășoară în toate liceele și pornește de la discuții cu elevii. Ca să le atragă atenția, organizatorii au cerut sprijin Penitenciarului Mioveni și trei persoane private de libertate au venit să le vorbească și să le răspundă elevilor la întrebări, la prima întâlnire în această formă care a avut loc la unul dintre cele mai cunoscute unități de învățământ din Argeș, Colegiul I.C. Brătianu din Pitești.

După ce specialiștii le-au explicat elevilor cât de periculoase sunt narcoticele, a venit rândul celor trei deținuți să își spună poveștile. Primul dintre ei a fost Vasile Ghioc. El le-a atras atenția tuturor când a spus că înainte de a fi arestat era de partea bună a legii - polițist judiciarist. Până când a căzut în patima jocurilor de noroc. Fostul om al legii le-a spus copiilor că nu a consumat droguri niciodată, dar că dependența este un lucru extrem de periculos.

„În liceu eram olimpic la mai multe materii și am făcut sport de performanță, eram atlet de talie internațională, am fost la competiții în afara țării, am ținut steagul României pe podium. Am ajuns polițist și colaboram cu colegi de la diferite structuri, inclusiv cele care se ocupau de investigarea traficului de droguri. Am văzut și găsit mulți infractori, unii dintre ei erau copii. Vreau să vă vorbesc despre dependență. A mea, cea de jocuri de noroc, e la fel de periculoasă ca aceea de droguri, pentru că o aveam, am luat mită și am ajuns să fiu arestat. Într-o dependență se întâmplă să fugim de realitate și de probleme, ne refugiem într-o zonă, dar să nu uitați că orice faceți zi de zi afectează în viitor. Acest gen de refugiu duce la comiterea de infracțiuni. Aveți nevoie de disciplină, să învățați, să vorbiți problemele în familie. Masa familiei este masa rotundă, spuneți ce aveți, nu vă refugiați în altă parte. Una din analizele făcute de mine în penitenciar a fost cea a răspunsului negativ. La un moment dat, fiecare dintre voi face parte dintr-un grup și trebuie să spuneți «nu». Cum gestionați acest lucru? Aveți nevoie de două elemente: educație, pentru că vă va aduce un raționament, și un sport, pentru că vă va aduce echilibru. Într-un penitenciar, reabilitarea începe prin a-ți face patul, e un raționament bun, e primul și cel mai simplu lucru. Aplicați asta! Și nu uitați că o condamnare fură trei elemente: cel profesional (eu niciodată nu voi mai putea fi polițist), financiar - nu ne putem câștiga existența, și sentimental - este aproape imposibil să își păstrezi o relație”, le-a spus bărbatul elevilor din sală. 

Toți condamnații au fost tineri din familii înstărite 

Un lucru pe care l-au spus toți cei trei tineri care le-au vorbit elevilor a fost că ei aveau o situație financiară bună, apoi au ales prost. Polițistul, când a ajuns la maturitate, al doilea, la fel, în timp ce lucra în Spania și-a lăsat familia acolo și a venit să facă trafic de droguri în România, iar al treilea, în timpul unei distracții cu un prieten.

Atât ei, cât și specialiștii le-au spus tinerilor că și consumul, și traficul încep cu o doză gratis - acesta este primul semn că trebuie să fugă atunci când li se oferă. Și au mai fost sfătuiți să vină să spună cine și ce le-a oferit.

„Învățați din greșelile altora, nu din ale voastre! Am fost traficant de droguri. Eram în Spania, aveam familie, aveam bani și într-o seară a venit un prieten și mi-a cerut împrumut o sumă mare de bani. I-am dat! Nu am mai auzit de el vreo trei luni și apoi a revenit și mi-a mai cerut. Atunci mi-a spus că face trafic. Ca să fiu sigur că îmi dă banii, i-am spus că vin cu el în țară ca să-mi recuperez banii și odată ajunși aici, m-a îndemnat să îmi las munca din Spania și să vindem droguri. Credeam că sunt beneficii, dar este doar suferință. Credeam că sunt important, că poliția nu o să mă prindă niciodată și am realizat acum că toți banii din lume nu merită nici o zi de detenție. Am o fetiță de 6 ani pe care nu o văd, nu am mai văzut-o demult, pentru că nu vreau să știe că sunt arestat”, le-a spus elevilor un tânăr condamnat pentru trafic de droguri. 

Bullying-ul, motiv de dependență 

La acțiune au participat mai mulți psihologi, o parte de la penitenciar, dar și psihologi școlari. Ei spun că, în unele situații, copii care sunt victime ale bullying-ului se refugiază în alcool sau chiar droguri. Și au fost sfătuiți să ceară ajutor unui terapeut înainte de a face un asemenea pas.

Un mesaj a avut și prefectul de Argeș, Radu Perianu: „Vi s-a spus să apelați la familie ori de câte ori aveți o problemă. Eu îmi amintesc că, de multe ori, în liceu, exact de asta fugeam, să nu afle mama sau tata. Aveți o alternativă - profesorii, profesorii diriginți. Să știți că în viața mea am stat de vorbă cu mulți diriginți și ați fi uimiți să știți câte le-au auzit urechile și câte lucruri au gestionat. Voi trebuie să știți că nu sunteți singuri, că orice problemă a voastră are o rezolvare. Chiar dacă acum vi se pare că este un capăt de țară, nu este așa. Problemele mari și serioase apar mai târziu și sper să vă ocolească. Apelați la cadre didactice, la psihologii școlari, la autorități. În niciun caz la un așa-zis prieten care vă îndeamnă să căutați soluții în droguri. Este o minciună, una dintre care respectivul sigur scoate bani”. 

Din datele statistice, cel mai tânăr consumator de droguri identificat în Argeș are doar 14 ani. Autoritățile au o evidență a celor care ajung la spital să ceară ajutor. 

„Masa familiei este masa rotundă, spuneți ce aveți, nu vă refugiați în altă parte”- persoană privată de libertate

„Credeam că sunt important, că poliția nu o să mă prindă niciodată și am realizat acum că toți banii din lume nu merită nicio zi de detenție”- persoană privată de libertate

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: consum droguri deținuți