x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Copil suferind de autism, “tratat” cu electroşocuri

Copil suferind de autism, “tratat” cu electroşocuri

de Theodora Şutiu    |    09 Noi 2018   •   14:25
Copil suferind de autism, “tratat” cu electroşocuri
Sursa foto: CARLOS OSORIO/AP

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a demis conducerea Liceului Tehnologic George Bariţiu din Oradea după ce o serie de verificări au scos la iveală faptul că unui elev, care suferă de autism, i s-au aplicat şocuri electrice. Reprezentanţii ISJ Bihor au declarat, ieri, că procurorii au deschis o anchetă pentru a stabili cine sunt vinovaţii.

Cazul şocant a fost adus în atenţia publică de senatorul Vlad Alexandrescu, care anunţa, miercuri, pe pagina sa de Facebook, faptul că a depus plângeri penale la Parchetele din Bihor, la Avocatul Copilului şi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului pentru abuzurile care i-au fost semnalate de părinţii unor copii care învaţă la liceul din Oradea.

Nu este primul incident

Cel care a reclamat relele tratamente aplicate copiilor este Nicolae Muşat, tatăl unui elev bolnav de autism, care a avut probleme similare şi în trecut, vizând activitatea pedagogilor din Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, unde băiatul său a făcut gimnaziul. "Este inuman ce se întâmplă acolo. Noi nu avem acces, doar copilul intră şi iese, nu ni se spune nimic. M-am trezit cu copilul plin de vânătăi. Mi-a spus că a sărit pe un pat şi a venit cineva în uniformă, l-a trântit şi l-a electrocutat", a explicat părintele, citat de publicaţia Ebihoreanul. Bărbatul a mai spus că i s-a respins solicitarea de a vedea înregistrările de pe camerele de supraveghere.

În paralel, au început şi verificările Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „Am primit şi noi sesizări, atât din partea domnului senator, cât şi din partea unui părinte, iar aspectele reclamate vor fi toate verificate. Astăzi urmează să facem evaluarea copilului. Acum, specialiştii noştri sunt la şcoală, vor purta discuţii cu conducerea liceului şi cu ceilalţi copii, iar dacă se impune, vor fi evaluaţi psihic şi fizic. În cazul în care sunt indiciile unor rele tratamente, vom demara procedurile legale. În ceea ce priveşte abuzurile personalului de pază, e curtea domnului director, el ştie ce se întâmplă”, a declarat directorul interimar al DGASPC Bihor, Camelia Gaciu.

Cine sunt agresorii

Socitatea de Pază și Protecție Bihor are contract cu Liceul Tehnologic Special George Bariţiu pentru prevenirea oricărui tip de probleme sau a unor acte de violență și, totodată, pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște. Totuşi, purtătorul de cuvânt al instituţiei neagă acuzaţiile şi spune că în echipamentul aflat în dotarea celor care efectuează serviciul de pază nu se regăsesc pistoale cu electroșocuri.

Consiliul Județean Bihor, în calitate de coordonator al rețelei școlare cu regim special, în numele Liceului Tehnologic George Bariţiu respinge acuzațiile înșirate de parlamentarul Vlad Alexandrescu pe marginea eventualelor acțiuni de violență

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: copii autism