x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Covid-19 revine în România. Numărul de infectări crește din nou

Covid-19 revine în România. Numărul de infectări crește din nou

de Monica Cosac    |    23 Mar 2022   •   07:46
Covid-19 revine în România. Numărul de infectări crește din nou

După două săptămâni de la renunțarea totală la măsurile de protecție și prevenție a bolii COVID-19, numărul de cazuri noi a început din nou să crească în România, depășind 180 de infectări la milionul de locuitori, față de aproximativ 160, câte erau miercurea trecută. Inversarea trendului descrescător al infectărilor coincide și cu răspândirea subvariantei BA.2 a tulpinii Omicron – probabil „cel mai contagios virus al epocii moderne”, după cum au început să-l catalogheze unii specialiști. Potrivit datelor publicate ieri de INSP, această subvariantă este dominantă în țara noastră pentru a doua săptămână la rând.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că, deși a făcut apel la o relaxare etapizată a restricțiilor legate de pandemia COVID-19, aceasta nu a fost posibilă, pentru că „decizia politică a fost diferită şi s-a trecut la o relaxare bruscă”. Cu toate acestea, ministrul a făcut apel la utilizarea în continuare a măștii în spaţiile închise aglomerate și în mijloacele de transport în comun, chiar dacă „cifrele s-au stabilizat”.

„În mod evident, în România cifrele s-au stabilizat și eu intuiesc o uşoară creştere a numărului de cazuri. Vedem ce se întâmplă în alte ţări, aşa că recomandarea rămâne valabilă”, a declarat, luni, Alexandru Rafila. Ministrul consideră, totuși, că un eventual val șase poate fi luat în calcul doar din toamnă.

Ministrul vorbește de „intuiție”, deși deciziile și afirmațiile ar trebui să se bazeze pe datele statistice și pe prognozele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Astfel de prognoze cu privire la un eventual val 6 nu au fost făcute până acum – cel puțin, nu public – însă datele colectate pe platformele internaționale arată că, în ultimele zile, există o creștere a numărului de infectări în România.

Creștere timidă, dar constantă, în ultimele zile

Conform Our World in Data, media pe 7 zile a cazurilor confirmate cu Covid-19 a fost de 162,53 la milionul de locuitori, pe 16 martie 2022, și a crescut câte puțin, dar constant în ultima săptămână, ajungând la 180,69 de infectări confirmate la un milion de locuitori, în data de 21 martie 2022. Iar cifrele reale ar putea fi mult mai mari, având în vedere că testarea a fost mult limitată, odată cu desființarea centrelor de testate Covid-19.

Peste 56% din cazuri sunt cu varianta BA.2

Subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, considerată mai periculoasă decât varianta inițială, este dominantă în țara noastră pentru a doua săptămână la rând. În săptămâna 7-13 martie, BA.2 a fost confirmată la 55,5% din probele secvențiate, iar din ultimul raport săptămânal al INSP despre variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), publicat ieri, reiese că BA.2 a fost confirmată la 56,5% dintre probele secvențiate în România. Practic, din cele 168 de probe confirmate săptămâna trecută cu Omicron, la 95 dintre ele a fost identificată subvarianta BA.2.

Subvarianta Omicron BA.2 a captat interesul specialiștilor la nivel global, odată cu răspândirea ei galopantă din ultimele săptămâni. Pe lângă faptul că este, de departe, cea mai contagioasă versiune a coronavirusului SARS-CoV-2, de până acum, are și o capacitate mai ridicată de a evita mecanismele de răspuns antiviral și chiar o rezistență mai mare în fața anticorpilor dobândiți în urma infecției, a vaccinării sau la unele terapii cu anticorpi monoclonali.

 

Organizația Mondială a Sănătății a declarat săptămâna trecută că cifrele care arată o creștere globală a cazurilor de COVID-19 ar putea anunța o problemă mult mai mare, deoarece variantele Omicron, în special BA.2, s-au răspândit pe fondul relaxării restricțiilor și a testărilor.

Cocktailul de anticorpi de la AstraZeneca neutralizează subvariantele Omicron

Legat de subvarianta BA.2 o veste bună vine de la AstraZeneca. Producătorul de medicamente anglo-suedez a anunțat, zilele trecute, că medicamentul său pe bază de anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită, dezvoltat pentru prevenirea și tratarea COVID-19, și-a menținut activitatea de neutralizare și împotriva variantelor de coronavirus Omicron, inclusiv subvarianta BA.2 extrem de contagioasă, după cum a reieșit dintr-un studiu de laborator independent, citat de Reuters.

Datele celui mai recent studiu realizat de Universitatea Washington din Statele Unite, în care medicamentul Evusheld a fost testat împotriva subvariantelor BA.1, BA.1.1 și BA.2 ale tulpinii Omicron, au arătat că terapia a redus cantitatea de virus detectată în eșantioanele tuturor subvariantelor testate în plămânii șoarecilor, conform producătorului de medicamente. S-a demonstrat, de asemenea, că limitează inflamația din plămâni - un simptom critic în cazul infecțiilor severe cu COVID-19.

Studiul nu a fost încă revizuit de alți specialiști, însă reprezentanții AstraZeneca spun că rezultatele cercetării întăresc ideea că „Evusheld poate fi o opțiune importantă pentru a ajuta la protejarea pacienților vulnerabili, cum ar fi cei imunocompromiși, care s-ar putea confrunta cu rezultate slabe dacă s-ar infecta”. Terapia a fost deja autorizată în Statele Unite și în prezent se află curs de revizuire la nivel european.

 

Combinația de anticorpi monoclonali Evusheld a redus riscul de apariție a COVID-19 simptomatic cu 77% în cadrul studiilor, potrivit autorității britanice de reglementare a medicamentelor. De asemenea, s-a demonstrat că acest medicament salvează vieți și previne progresia bolii atunci când este administrat în termen de o săptămână de la apariția primelor simptome.

 

×
Subiecte în articol: Covid-19 Omicron