x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Creatorii, doar o indemnizaţie la pensie

Creatorii, doar o indemnizaţie la pensie

15 Aug 2016   •   11:40
Creatorii, doar o indemnizaţie la pensie
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Un proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Muncii prevede ca pensionarii din sistemul public şi militar, care fac parte dintr-o uniune de creatori şi au astfel dreptul la o indemnizaţie de 50 la sută din pensie să beneficieze de o singură astfel de bonificaţie.

Măsura este menită să-i împiedice pe pensionarii care fac parte din mai multe uniuni de creatori recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică să ia indemnizaţie pentru fiecare unitate în parte. În schimb, pensionarii ar urma să beneficieze de o singură astfel de indemnizaţie. Proiectul ar urma să modifice normele de aplicare a legii prin care inclusiv jurnaliştii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, pot primi o indemnizaţie de 50 la sută din pensie. "În cazul persoanelor care sunt membre a două sau a mai multe uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, se acordă o singură indemnizaţie lunară prevăzută de lege. În cazul persoanelor care beneficiază atât de pensie din sistemul public de pensii, cât şi de pensie din sistemul pensiilor militare de stat, se acordă o singură indemnizaţie lunară prevăzută de lege, calculată din pensia cea mai avantajoasă în funcţie de opţiunea solicitantului, la data primei solicitări”, se arată proiectul Ministerului Muncii. Prin uniuni de creatori se înţelege persoanele juridice din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Proiectul, iniţiat de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, se află în dezbatere publică până joi, 18 august, eventuale propuneri sau sugestii putând fi trimise pe adresa  dezbateri@mmuncii.ro.

 

×