În România, numărul afecţiunilor oncologice ale aparatului urinar este într-o creştere continuă şi constantă, avertizează specialiştii în urologie. Chimizarea excesivă a alimentaţiei, poluarea aerului şi a apei, radiaţiile dar şi undele electromagnetice produse de telefoanele mobile se regăsesc printre cauzele incidenţei alarmante a cancerelor urinare.
Acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, şeful Clinicii de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal Fundeni din Capitală, spune că numărul intervenţiilor chirurgicale realizate în această unitate medicală, pe segmentul de patologie oncologică, este de zece ori mai mare în prezent,comparativ cu trei decenii în urmă.
“Cifrele sunt edificatoare: în perioada în care eram asistent universitar la Fundeni, şi profesorul Proca conducea clinica, iar clinica era spital republican – unde, tot aşa, veneau cazurile cele mai grele din ţară şi cele mai multe – se efectuau cam 30-35 de operaţii pe an pentru cancerul renal. În momentul de faţă, depăşim considerabil 300 de cazuri pe an, în condiţiile în care atunci erau puţine centre în ţară care operau cancerul renal, ele fiind trimise predilect la Fundeni. (..) Ceea ce înseamnă că incidenţa a crescut absolut îngrijorător”, a spus, ieri, acad. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie şi Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, la conferinţa organizată în deschidereaCongresului Naţional de Urologie ROMURO 2017.
O situaţie similară este şi în cazul cancerului de vezică urinară, care implică o intrervenţie extrem de grea, cu extirparea vezicii urinare şi “construirea” uneia noi, dintr-o bucată de intestin sau de colon.
De ce s-au înmulţit atât de mult bolile oncologice în ultimii ani? Statul roman, autorităţile responsabile din domeniul Sănătăţii nu par foarte preocupate de acest aspect, iar o dovadă în acest sens este lipsa registrelor naţionale pentru cancere, un instrument extrem de util, care ar da indicii importante legat de amploarea acetui tip de afecţiuni şi nu numai.
Chimicale pe pâine şi în pâine
Medicii spun că, din observaţiile făcute de-a lungul anilor, chimizarea excesivă a alimentaţiei, poluarea aerului şi a apei, dar şi radiaţiile produse de noile tehnologii se regăsesc printre cauzele incidenţei alarmante a cancerelor. Substanţele administrate plantelor, spre exemplu, în scopul obţinerii unei producţii mari la hectar, favorizează diviziunea celulară pentru a le face să crească mai mult şi mai repede. Acelaşi tip de chimicale fac un pui de găină să ajungă de la 10 grame, la un kilogram şi jumătate, în circa patru luni.
“Aceleaşi substanţe active, care au provocat diviziunea celulară exagerată la plante sau la animale, intră sub formă de aliment în organismul nostru şi, din păcate, vor continua aceeaşi acţiune: diviziunea celulară. Diviziunea celulară necontrolată şi deraiată înseamnă cancer”, conchide Sinescu.
Radiaţii mai multe
De asemenea, gradul de iradiere din atmosferă este mult mai mare comparativ cu câteva decenii în urmă, iar apariţia telefoanelor mobile nu au adus doar beneficii.
Undele elecromagnetice pe care le generează telefoanele mobile “provoacă efecte adverse asupra unor structuri ale organismului”, exemplifică medicul, subliniind că tot ceea ce este nou este util până la un punct.
“Condiţiile în care trăim astăzi sunt diferite de cele de acum 30-35 de ani: chimizarea, industrializarea, toţi aditivii care se introduc în alimente, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem este diferită de cea de acum 40 – 50 de ani. (…) Într-o felie de pâine sunt o sumedenie de aditivi care modifică în metabolismul nostru o serie de constante, fac ca liniile noastre celulare să deraieze, iar o linie celulară deraiată poate să dezvolte cancer”, Acad. prof. dr. Ioanel Sinescu
Peste 500 de medici urologi, reuniţi la Bucureşti
Mai multe teme legate de patologia oncologică a aparatului urinar – cancerul de prostată, cancerul vezicii urinare etc – sunt dezbătute, în aceste zile, la cea de-a 33-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO 2017, manifestare ştiinţifică recunoscută şi inserată pe agenda EAU (European Association of Urology). Evenimentul organizat de către Asociaţia Română de Urologie (ARU) reuneşte peste 500 de participanţi, printre care şi reputaţi profesori urologi atât din ţară cât şi din străinătate.
Una dintre noutăţile acestui eveniment constă în „Hands on Training-intervenţii fără durere pentru pacienţi” , o secţiune nouă a modulului de practică laparoscopică, menită să ridice performanţele urologice în domeniul chirurgiei minim invazive. Tot în cadrul ROMURO 2017 este prezentat şi Registrul Asociaţiei Române de Urologie al pacienţilor cu cancer de prostată. „Rolul HPV în neoplaziile vezicale”, „Cancerul de prostată în populaţia tânără” sau „Vaporizarea laser a prostatei-metodă eficientă de tratament a adenomului de prostată” sunt doar câteva dintre cele peste 150 de lucrări ştiinţifice care vor fi prezentate în perioada 14-17 iunie, la Bucureşti, în cadrul Congresului Naţional de Urologie ROMURO 2017.
Asociaţia Română de Urologie şi-a propus să aibă o evidenţă clară a pacienţilor cu afecţiuni oncologile ale aparatului urinar şi a început cu înfiinţarea, în urmă cu un an şi jumătate, a unui Registru al pacienţilor cu cancer de prostată. În prezent, sunt circa 2.500 de pacienţi înscrişi în acest registru.