Oboseala cronică, unghiile fragile, fluctuaţiile de greutate şi episoadele recurente de tristeţe şi melancolie nu sunt stări normale, avertizează medicii endocrinologi, ci ar putea fi semnele unor afecţiuni tiroidiene, a căror incidenţă a crescut alarmant în ultimii ani. Deşi ar putea fi depistate uşor, cu ajutorul analizelor decontate de stat, disfuncţiile tiroidei sunt în continuare subdiagnosticate în România.
„Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcționare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor, starea generală de bine sau puterea de concentrare încep să scadă. Românii trebuie să accepte că normal este să se simtă bine. Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările recurente de melancolie nu sunt normale”, spune prof. dr. Corin Badiu, președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie.
Medicii avertizează că hipotiroidia este cea mai subdiagnosticată boală cu care se confruntă femeile din România. Cele mai frecvente simptome ale bolii - oboseala cronică, dezechilibrele digestive (creșteri sau scăderi inexplicabile în greutate, constipație) sau episoadele recurente de tristețe sau melancolie – sunt confundate cu efectele stilului de viață haotic ce îi caracterizează pe tinerii români. Astfel că, de cele mai multe ori hipotiroidismul nu este diagnosticat.
Şi alte afecţiuni ale tiroidei - precum de la tiroida autoimună, la nodulul tiroidian, de la guşa endemică la cancerul tiroidian - sunt frecvente în ţara noastră, afectând persoanele din toate regiunile ţării, indiferent de vârstă şi de sex. Iar statisticile arată că incidenţa acestor boli este în creştere în România.
„În anul 2016, s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de mai bine de două ori mai multe decât în 2010. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică la sfârşitul anului 2017, incidenţa tiroidei cronice autoimune a crescut cu 71% în intervalul 2010 - 2016, incidenţa tumorilor maligne tiroidiene a crescut cu 22%, a hipotiroidiei cu 51%, iar a hipertiroidiei cu 31%”, a spus dr. Diana-Loreta Păun, medic primar endocrinolog, Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale.
Pe site-ul Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (www.apaa.ro), cei interesaţi pot găsi o listă a medicilor endocrinologi care activează în întreaga ţară.
86% dintre pacienţii români cu hipotiroidie sunt femei
Medicii specialiști le recomandă femeilor – în special celor care au cazuri de boli tiroidiene în familie - să meargă să-și facă un control de specialitate atunci când nu se simt bine, iar medicilor de familie să trimită pacientele să-și facă investigațiile endocrinologice gratuite.