x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Creștere record a contrabandei cu țigări în 2023

Creștere record a contrabandei cu țigări în 2023

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2023   •   14:40
Creștere record a contrabandei cu țigări în 2023

Contrabanda cu țigări a crescut cu 8,1% în luna ianuarie 2023 în totalul consumului mai mare față de 6,8% în noiembrie 2022. arată compania de cercetare NKovel.

Este cea mai mare creștere din ultimii doi ani iar nord-estul țării se află în topul avansului contrabandei. 

„Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria Duty Free deține cea mai mare pondere în ianuarie 2023, de 40%, aflându-se în creștere cu 1,3 p.p. față de noiembrie 2022. „Cheap Whites” înregistrează o ușoară scădere, cu 0,7 p.p. până la 32,3%. Cota produselor provenite din Moldova scade cu 1,5 p.p. până la 13,1%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

În primele două luni ale anului curent, autoritățile au confiscat deja circa 13 milioane de țigarete de contrabandă, de trei ori mai mult față de perioada similară a anului trecut.

„Traficul ilicit prejudiciază economia și dezvoltarea comunităților, cu atât mai mult în contextul dificil cu care ne confruntăm în perioada recentă. Fenomenul de contrafacere a devenit extrem de îngrijorător, datele din 2022 arătând că aproape un sfert dintre produsele de pe piața neagră erau contrafăcute, un nivel record al ultimilor 10 ani. Anul acesta a început cu o creștere cu circa 19% a nivelului contrabandei față de nivelul anterior, până la 8,1% din piața totală, și încă o fabrică ilegală găsită în România”, a explică Ileana Dumitru, director juridic și relații publice al Ariei Europa Centrală și de Sud din cadrul BAT.

Inspectorul general al Poliției de Frontieră, Victor-Ştefan Ivaşcu, spune că doar în primele două luni ale acestui an au fost capturate 630.000 de pachete și 10.000 kg tutun.

„Au fost destructurate cinci grupări de crimă organizată, specializate în contrabandă. Vom continua și în următoarele luni să desfășurăm acțiuni susținute pentru a menține comerțul ilegal cu țigarete la sub 10%”, afirmă Victor-Ştefan Ivaşcu.

Directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Aurel Dobre, arată că în 2022 au fost înregistrate 782 de dosare penale vizând contrabanda cu țigări, în care sunt cercetate 1.045 de persoane.

În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creștere cu 13% față de 2020.

×
Subiecte în articol: contrabanda tigari