După ce a fost acuzată că, prin decizia de a reduce personalul secţiei de Terapie Intensivă şi neplata orelor suplimentare, pune în pericol viaţa pacienţilor, managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a explicat ieri că situaţia se perpetuează de pe vremea fostei administraţii şi că nu este o problemă care poate fi rezolvată rapid.
„Această problemă nu se poate rezolva foarte rapid, fiindcă nu avem cadrul legal. Legea prevede că nu pot fi plătite orele suplimentare, ci vor fi compensate prin acordarea de zile libere. Faptul că ele au fost plătite, cât domnul Bogdan Andreescu a fost manager, a născut semne de întrebare: cum de s-a putut până acum şi acum nu se mai pot plăti. Sigur dânsul va da explicaţii. Eu, ştiind legislaţia, nu am putut continua plata orelor suplimentare. Plata nu a fost făcută pentru toţi salariaţii, ci îndeosebi pentru ATI – 44%, şi 16% pentru blocul de neurochirurgie. Am cerut astăzi doamnei director financiar să îmi arate care a fost cadrul legal şi cum dânsa a putut face aceste plăţi. Raspunsul îi voi primi mâine (n.r. - marţi). Este problema fostei administraţii, şi nu a mea, cum s-au făcut aceste plăţi”, a declarat, ieri, Silvi Ifrim, managerul spitalului Colentina. Totodată, aceasta susţine că nu ar fi spus că nu îi pasă de pacienţi, aşa cum a fost acuzată de medicul Ionuţ Gobej.
Medicul Ionuţ Gobej şi colegul său, Dorin Bica, au arătat că deşi secţia de Neurochirurgie a spitalului este echipată corespunzător şi are specialiştii necesari, doi pacienţi riscă să-şi piardă viaţa, iar cazurile grave nu vor mai putea fi rezolvate aici, ca urmare a deciziilor administrative absurde luate de noul manager al spitalului. De asemenea, Gobej o acuză pe Silvi Ifrim că, atunci când i-a expus prima oară problema, aceasta i-ar fi replica că binele pacienţilor „este o lozincă”.
„Toți medicii buni din România suferă din cauză că nu pot să își facă meseria cum trebuie, nu din cauză că nu ar ști, ci din cauza condițiilor oferite. (...) La spitalul Colentina, o echipă de tineri neurochirurgi a trăit un vis frumos: acela de a-și pune la dispoziție cunoștințele dobândite cu trudă pe alte meleaguri în slujba pacienților români. Vorbim de intervenții chirurgicale deosebite. Vorbim de metode de abord deosebite. Vorbim de o atitudine cu totul ieșită din comun pentru țara noastră (...)Probabil Bucureștiul nu are nevoie de serviciile lor. Fiindcă sigur ei își vor găsi de muncă în altă parte”, spune dr. Bogdan Tănase, preşedintele Alienţei Medicilor, despre criza de la Spitalul Colentina.
Citește pe Antena3.roȘoc în Coreea de Sud: un alt actor, vedetă de K-drama, a fost găsit mort în casă. Ce spune poliția
Reamintim că cei doi neurochirurgi, dr. Dorin Bica şi dr. Ionuţ Gobej, care acuză actuala conducere a Spitalului Colentina de punerea în pericol a pacienţilor, au făcut parte din echipa de medici care, anul trecut, au efectuat prima operaţie pe creier din România cu pacientul în stare de conştienţă.