x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Criza de nași, o nouă încercare prin care trece Romania

Criza de nași, o nouă încercare prin care trece Romania

de Mariana Zaharia    |    25 Apr 2018   •   12:50
Criza de nași, o nouă încercare prin care trece Romania
Sursa foto: Victor Stroe

Preoții îi numesc pe nași „părinți sufletești” ai cuplului căsătorit sau ai copilului botezat. Prinși, însă, cu salariile care cresc sau scad în funcție de schimbările de pe scena politică, mulți români au încetat să își mărească familiile cu fini. S-a ajuns în situația ca mulți tineri să caute nași, uneori cu ani înainte de nuntă, și să nu îi găsească. Așa au apărut grupurile pe rețelele de socializare care se ocupă cu așa ceva. Am stat și noi de vorbă cu o parte dintre cei înscriși și unele răspunsuri ne-au surprins.

Denisa este asistentă într-o farmacie naturistă din Capitală și anul acesta are planificată nunta cu iubitul ei. Au împreună o fetiță minunată, iar cu câteva luni înainte de eveniment, nașii au anunțat că nu îi mai pot cununa, așa că Denisa  a postat un anunț pe unul dintre grupuri. Pe lângă multe like-uri, tânăra a primit și mesaje în privat pe care le-a citit entuziasmată crezând că va avea noroc. “Mi-a scris un domn. Era mai în vârstă. După ce am discutat detalii despre nuntă, m-a întrebat cât ofer pe lângă cazare și transport. Și masă, bineînțeles. Deci găsise în noi o sursă de a face bani așa că am încheiat discuția rapid. Sper să găsim”, a povestit tânăra care a postat anunțul luna aceasta.

Mai mulți dintre cei care se oferă să fie nași vor să boteze un copil. Daniela Stoica este din Constanța și a scris pe grup sperând că așa va găsi o familie din același oraș sau dintr-o localitate din apropiere căreia să îi boteze bebelușul. Este văduvă și își crește singură o fetiță, așa că nu poate cununa, dar spune că a postat mesajul sperând că în felul acesta va putea ajuta pe cineva. „Posibilitățile mele materiale nu sunt extraordinare, dar aș face asta din tot sufletul. Nu am preferințe dacă să fie un băiețel sau o fetiță. Important e să fim aproape ca să putem ține legătura”.

Ana-Maria Costin locuiește în Spania și în vară va veni acasă în România să boteze o fetiță. Evelin Maria are acum două luni și mama ei a răspuns la mesajul postat de cea care își dorea să devină nașă. „Am văzut la fratele meu care s-a căsătorit cât de greu e să găsește nași. Pe el l-a cununat o verișoară de-a noastră așa că am decis să încerc să fiu nașă de botez. Vreau să reușesc nu doar să merg la biserică cu acest copil, ci să îi fiu prietenă toată viața. Abia aștept concendiul să o cunosc pe Evelin și pe mama ei. Deocamdată, ținem legătura pe internet și sper ca lucrurile să funcționeze”, a spus Ana-Maria.

Cât costă să fii naș

Motivul pentru care nașii au ajuns să se găsească atât de greu este costul ridicat al acestui gest - care, pentru o nuntă poate ajunge la 7000 lei, iar pentru un botez cu 1000 lei mai puțin. Numai taxele la unele biserici costă 1500 lei, mai ales dacă lăcașul de cult ales este unul cunoscut. Și nu vorbim despre cele mai mari prețuri, pentru că în marile orașe din țară sunt și mai ridicate. Așa se face că mulți dintre cei care își cunună prietenii sunt nevoiți să facă chiar și credite pentru a plăti voalul miresei, lumânările, florile, taxele și să mai lase și un dar consistent. Situația se aplică și celor care botează, pentru că nașul cumpără hăinuțe pentru copil, trusoul de botez cu lumânare plus ce pune în plic. Calculele includ și hainele pe care și le iau nașii pentru ei, și în aceste cazuri nu este vorba de rochii sau costume de firmă.

Preoții spun că alegerea nașilor ține de fiecare persoană și că nu este nimic în neregulă cu această modalitate, atâta timp cât discuțiile se fac pe rețelele de socializare și apoi cei în cauză se întâlnesc, se împrietenesc și apoi țin legătura. În popor se spune că nașul care a botezat un copil trebuie să îl și cunune atunci când ajunge la această etapă a vieții, dar este un obicei care s-a pierdut demult.

Tot pe Facebook s-a oferit să fie naș și Alexandru Gabriel. Este din Capitală și alături de soția lui a cununat un cuplu din același oraș. Familiile au rămas acum prietene, nu s-au văzut doar la nuntă, ci își petrec împreună aniversări și sărbători.

×
Subiecte în articol: criza nasi botez nunta