x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum ignoră românii „cel mai important dintre simţuri”

Cum ignoră românii „cel mai important dintre simţuri”

de Monica Cosac    |    31 Oct 2018   •   11:50
Cum ignoră românii „cel mai important dintre simţuri”

Jumătate dintre românii cu vârsta de peste 60 de ani sunt afectaţi de cataractă, principala cauză de orbire la nivel mondial, avertizează medicii. Paradoxal este că, deşi majoritatea oamenilor consideră că văzul este cel mai important dintre simţuri, iar cataracta este complet reversibilă, prea puţini români merg la medic atunci când apare o scădere a acuităţii vizuale, acesta fiind principalul simptom al bolii.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și presupune o opacifiere a cristalinului natural. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă, aceasta fiind şi principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Cu toate acestea, doi din trei români de peste 60 de ani nu știu nimic sau au foarte puține informații despre cataractă, relevă un studiu realizat, recent, în 12 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

„Unu din doi oameni care au peste 60 de ani poate fi afectat de cataractă. Odată cu creşterea vârstei, acest lucru este mai evident şi mai des întâlnit şi pacienţii constată mai frecvent acest lucru - mă refer la peste 70 de ani – când, practic, doi din trei au cataractă, trebuie să se opereze”, spune conf. dr. Mircea Filip, preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie, precizând că boala începe să se dezvolte între 40 şi 50 de ani, iar prevalenţa cataractei creşte odată cu înaintarea în vârstă.

Boala se manifestă prin vedere înceţoşată, scăderea acuităţii vizuale, adaptarea la întuneric se face greu, iar culorile devin şterse. „Pacientul trebuie să vină la doctor (…) pentru că nu vezi bine şi urmează să faci o fractură de şold, de genunchi, să cazi sau, dacă eşti şofer şi conduci, mai ales noaptea, riscul de accident de maşină este ridicat şi acest lucru trebuie să îl avem în vedere, că nu există altă soluţie decât tratamentul chirurgical al acestei boli”, a mai afirmat dr. Filip.

Cataracta este o boală reversibilă prin operaţie, susţine preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie. Cu toate acestea, doi din trei români nu știu că operația de cataractă le poate îmbunătăţi acuitatea vizuală şi prin faptul că poate corecta și alte defecte ale vederii.

Românii consideră că văzul este cel mai important dintre simțuri, însă studiul amintit mai sus arată că, în ceea ce privește vizitele medicale, aproape70% dintre respondenții din România nu se duc la control o dată pe an, așa cum e recomandat. Mai mult de 30% se duc doar în cazul în care apar probleme.

În România, există 75 de spitale cu departament de oftalmologie și 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie. Totodată, la nivel naţional sunt înregistrați 1.200 de medici oftalmologi, dintre care 260 sunt chirurgi.

Parte a procesului natural de îmbătrânire, cataracta este complet reversibilă prin procedura chirurgicală de înlocuire a cristalinului natural, opacifiat, cu unul artificial.

66% dintre pacienții cu cataractă nu cunosc faptul că își pot corecta și alte defecte ale vederii odată cu operația de cataractă.

 

 

×
Subiecte în articol: cataracta