x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum recoltezi şi păstrezi plantele medicinale

Cum recoltezi şi păstrezi plantele medicinale

10 Sep 2019   •   20:10
Cum recoltezi şi păstrezi plantele medicinale

Dacă vrei să recoltezi plante medicinale sălbatice, asigură-te că o faci în cele mai bune condiţii. Înainte de orice, trebuie să fii capabil să identifici speciile care au virtuţi tămăduitoare şi care nu sunt protejate de lege.


Când recoltezi plantele sălbatice, este esenţial să le culegi fără să distrugi. Dacă vezi mai multe plante la un loc, nu culege toată producţia, lasă nerecoltată măcar o treime din ea. În schimb, poţi să recoltezi fără rezerve păpădia, urzica şi ciuboţica-cucului, specii robuste, care se reproduc din abundenţă.

Ţine cont şi de următoarele:

*Rădăcinile, rizomii, tuberculii şi bulbii se recoltează toamna, în cazul plantelor anuale, iar restul primăvara.

*Nu culege niciodată specimene izolate sau specii care cresc la altitudine.

*Scoate din rădăcină plantele doar dacă e nevoie să foloseşti partea subterană. Când dezrădăcinezi plantele, asigură-te că e vorba de specii răspândite pe un areal mare, care cresc din abudenţă.

*Culege cu delicateţe lăstarii, frunzele şi florile, între degetul arătător şi cel mare, tăindu-le cu unghia, pentru a nu scoate din rădăcini planta.

*Dacă trebuie să recoltezi frunzele, nu culege decât câteva de la fiecare exemplar de plantă, în funcţie de talia ei.

*Nu culege toate florile şi seminţele unei plante anuale, are nevoie de ele pentru a se reproduce în anul care urmează.

*Alege plantele sălbatice care cresc departe de zonele cultivate, de drumurile aglomerate, de zonele frecventate de animale domestice.

 

Uscare şi conservare

*Plantele medicinale nu se spală. Foloseşte apă doar pentru a curăţa rădăcinile.

*Pentru a le usca, etalează-le pe o bucată de pânză sau suspendă-le într-un loc ventilat, la adăpost de razele soarelui.

*Etichetează pungile de hârtie, săculeţii din pânză sau recipientele din sticlă în care conservi plantele uscate. Plantele medicinale nu se păstrează de pe-un an pe altul, fiindcă îşi pierd proprietăţile.

 

Trucuri de recoltare

*Plantele se recoltează pe vreme uscată.

*Culege plantele tinere, concentraţia lor în substanţe active fiind mai ridicată ca la plantele adulte.

*Mugurii se recoltează imediat ce apar, la începutul primăverii. Frunzele se recoltează înaintea de dispariţia florilor. Florile se recoltează chiar la început, iar seminţele când ajung la maturitate.

Plantele culese întregi, precum lavanda, pot fi suspendate cu inflorenscenţa în jos, sub formă de buchet. Pentru a usca frunzele şi florile, întinde-le pe o bucată mare de pânză sau de ziar, fără a le înghesui. Rădăcinile trebuie bine spălate de pământ şi uscate la cuptor, la 50 °C, sau pe caloriferul fierbinte.

 

×
Subiecte în articol: plante medicinale