x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum să faci față asteniei de primăvară

Cum să faci față asteniei de primăvară

14 Feb 2019   •   19:30
Cum să faci față asteniei de primăvară
Sursa foto: tommaso79/Getty Images/iStockphoto

După lunile friguroase de iarnă, cu zile scurte și nopți lungi, când ai stat mai mult în casă și ai mâncat mai ales alimente de origine animală și legume conservate, zilele însorite îți pot crea o stare de oboseală, neliniște, cu dureri de cap și probleme de concentrare. Astenia de primăvară poate să-ți provoace instabilitate emoțională, anxietate și chiar depresie.

Pentru a te adapta mai repede la schimbările de vreme cel mai bine este să ieși din casă și să faci plimbări lungi și dese în aer liber. Soarele stimulează secreția de serotonină și provoacă o mai bună circulație sanguină. Dacă timpul îți permite, practică și exerciții fizice, dacă îți permite timpul, acestea stimulează secreția de endorfine și îți induc o stare de optimism.

Pentru a-ți ajuta organismul să se adapteze, dormi cel puțin opt ore pe noapte, astfel vei avea suficientă energie pentru a putea face față programului încărcat din timpul zilei.

Poți apela și la suplimente alimentare. Polenul și lăptișorul de matcă au efect energizant asupra organismului, iar complexul de B-uri îți alungă stările de nervozitate. Carnea, ouăle lintea, drojdia de bere sunt bogate în fier. Sucurile de citrice conțin vitamina C și te ajută la creșterea imunității. Nu ocoli nici lactatele, peștele, nucile, avocado fiindcă acestea îți dau o stare de spirit bună. Cel mai bine este să bei ceai verde și să lași cafeaua deoparte fiindcă aceasta din urmă îți poate provoca palpitații.

Evită alimentele care îți induc stări de oboseală. Uită de grăsimi, prăjeli, dulciuri procesate. Consumă mai multă apă, ocolește sucurile acidulate și pe cele care conțin coloranți și îndulcitori sintetici.

Consumă crudități

Mergi în piață și cumpără zarzavaturi de la producătorii autohtoni. Spanacul, ștevia, urzicile, leurda sunt bogate în fier și îți împrospătează sângele. Au efect diuretic și vitaminizant și sunt bune pentru ficat, și așa greu încercat de mâncărurile grase din timpul iernii. Dacă ai însă probleme cu stomacul poți să le opărești pentru că schimbările bruște de alimentație și cruditățile îți vor crea probleme digestive. Totodată, este bine să înlocuiești făina și zahărul, cu cereale și miere.

 

×
Subiecte în articol: astenia primavara