x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum să te îmbraci la schi

Cum să te îmbraci la schi

06 Feb 2019   •   20:10
Cum să te îmbraci la schi

Înainte să pleci în vacanţă la schi, trebuie să ţii cont de câteva lucruri care te vor ajuta să te simţi bine pe pârtie. Pentru a avea un confort termic adecvat este nevoie să te echipezi astfel încât să nu transpiri în timp ce schiezi şi nici să tremuri de frig atunci când faci pauză.

Cel mai indicat este să te îmbraci în mai multe straturi. Primul este alcătuit dintr-o bluză care intră în contact cu pielea şi ajută la eliminarea transpiraţiei. Cele mai multe tricouri sunt sintetice, au preţuri accesibile şi sunt confortabile. Dacă dispui de un buget mai mare, poţi să cumperi şi din lână. Acestea păstrează mai bine temperatura corpului, dar sunt greu de întreţinut. Cel de-al doilea strat, intermediar, este un polar. Are diverse grosimi, dar este uşor şi asigură o temperatură bună organismului. Ultimul strat, cel exterior, este format din costumul de schi, alcătuit din geacă şi pantaloni. Cele două piese sunt compuse din mai multe straturi, au căptuşeală şi membrană impermeabilă care nu permite pătrunderea apei şi nici a vântului. De obicei, pe etichetă sunt specificate mai multe informaţii despre gradul de izolaţie, impermeabilitate, stratul de aerisire. Geaca de schi trebuie să aibă mai multe buzunare, atât în interior, cât şi în exterior. Pantalonii au întărituri la genunchi şi la baza piciorului.

Casca de protecţie şi cagula sunt şi ele obligatorii. În picioare ai nevoie de ciorapi speciali, care trebuie să stea fix pe picior, cu întărituri în zona tibiei pentru a evita rănirea provocată de greutatea clăparilor.

Mănuşile de schi trebuie să-ţi protejeze mâinile de frig şi umezeală, să fie confecţionate în straturi, cu membrană Gore-Tex. Materialul din palmă este ideal să aibă ranforsări şi să fie aderent.

Indicaţiile de pe etichetă

Specificaţiile de pe eticheta produsului conţin informaţii valoroase despre calitatea produsului. Geaca de schi trebuie să aibă o impermeabilitate de minimum 5000 mm şi un strat de aerisire de 4000/m2/24h. Dacă este foarte frig, valorile vor fi duble, şi pot ajunge la 20.000 mm, însă acestea sunt de obicei foarte scumpe. Izolaţia hainei va fi de circa 80g/m2 în zona corpului şi de 60g/m2 în zona mâinilor. Cel mai important buzunar este cel pentru schi-pass şi se află pe o mână.

 

×