x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum tratăm astenia de toamnă

Cum tratăm astenia de toamnă

13 Sep 2018   •   23:10
Cum tratăm astenia de toamnă

Tristeţea din timpul lunilor de toamnă poate fi mai mult decât o simplă stare de spirit trecătoare, în anumite situaţii semnalează prezenţa bolii numite astenie. Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar îşi pierde din rezistenţă din cauza aportului scăzut de lumină naturală, fapt care se aplică şi asupra psihicului. Orice persoană este pasibilă la a dezvolta astenie, dar această problemă apare mai frecvent la persoanele care trăiesc în zonele în care zilele de iarnă sunt foarte scurte, în rândul femeilor şi al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 55 ani. Simptomele asteniei de toamnă sunt depresie (apatie, subapreciere, sentiment de vină, nefericire), schimbări ale stării de spirit (treceri bruşte de la o stare de spirit la alta), tulburări de somn, letargie (senzaţia de oboseală şi neputinţa de a face faţă activităţilor zilnice), probleme de ordin social (iritabilitate şi dorinţa de a evita socializarea), probleme sexuale (scăderea libidoului). Sunt mai multe măsuri care pot fi luate pentru a preveni astenia. Încercaţi să petreceţi cât mai mult timp afară, chiar şi când este înorat, pentru că efectul luminii naturale este foarte important. Adoptaţi o dietă echilibrată, care include suficiente minerale şi vitamine. Faceţi 30 de minute de exerciţii pe zi de trei ori pe săptămână, păstraţi legătura cu grupul dumneavoastră de prieteni şi nu renunţaţi la activităţile pe care le făceaţi în mod normal. Dacă este nevoie, apelaţi la consiliere profesională pe perioada iernii.

Tratarea asteniei

Ca şi în cazul altor forme ale depresiei, tratamentul asteniei include medicamente antidepresive şi terapie cognitiv-comportamentală. Terapia pe bază de lumină (fototerapia) este o metodă de tratare bazată pe un anumit tip de lampă care imită lumina naturală. De asemenea, terapia cognitiv-comportamentală vă poate ajuta să înţelegeţi fenomenele asociate asteniei şi cum puteţi face faţă simptomelor. Dacă medicul vă prescrie medicamente, asiguraţi-vă că le administraţi după cum v-a fost recomandat.

În lipsa tratamentului, astenia se ameliorează de la sine odată cu schimbarea anotimpului. Tratamentul doar accelerează ameliorarea simptomelor

 

×
Subiecte în articol: Astenia de toamnă