x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social De Bobotează, agheasma se împarte la sticlă

De Bobotează, agheasma se împarte la sticlă

de L. Budin    |    05 Ian 2021   •   10:28
De Bobotează, agheasma se împarte la sticlă

Anul acesta, de Bobotează, agheasma nu va mai fi distribuită din vasele de capacitate mare, aşa cum se făcea în anii trecuţi, ci va fi îmbuteliată, iar sticlele vor fi oferite credincioşilor. Cu Agheasma Mare, sfinţită de Preafericitul Părinte Daniel, cei aflaţi în jurul Catedralei Patriarhale „vor fi doar binecuvântaţi prin stropire”, anunţă reprezentanţii Patriarhiei. 

În Capitală nu se mai ia apă sfinţită din acelaşi vas

 

Scenele din anii trecuţi, cu credincioşii veniţi la Patriarhie ca să ia apă sfinţită din cazanele mari, nu se vor mai repeta. În contextul restricţiilor sanitare, evenimentele liturgice vor fi un pic diferite şi se vor desfăşura conform unui program strict. 

 

Distanţare, cu mască

În ajunul Bobotezei, la orele prânzului, se săvârşeşte Slujba Sfințirii Mari a apei, pentru nevoile Catedralei Patriarhale. „În Altarul de vară va fi sfințită și o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara, în sticle de un litru”, spun reprezentanţii Patriarhiei.

Sticlele respective vor fi oferite a doua zi credincioşilor, începând cu ora 7.00 dimineaţa. Oamenii vor avansa „pe un culoar bine marcat”, păstrând distanţa de 1,5 metri şi purtând mască de protecţie. 

 

Acces dinspre Piaţa Unirii

Miercuri, de Bobotează, accesul oamenilor către Catedrala Patriarhală se va face doar dinspre Piaţa Unirii. Sfânta Liturghie va fi oficiată în interiorul lăcaşului între orele 9.30 şi 12.00, cu respectarea normelor sanitare. După orele prânzului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va sfinţi din nou apa, într-un vas unic de argint. Credincioşii prezenţi vor fi stropiţi apoi cu această agheasmă. 

 

Nu se mai vine „cu Botezul”

Afişele lipite pe uşile de la intrarea în blocuri, prin care se anunţau data şi ora la care preoţii parohi puteau veni „cu Botezul”, au acum alt mesaj. „În această perioadă, în care vizitele pastorale nu sunt posibile, vă invităm la Sfânta Biserică, să vă închinaţi (...) Puteţi să luaţi Aghiasma Mare în sticle oferite de parohia noastră”, stă scris pe un astfel de afiş, în Sectorul 6. 

Chiar înainte de Sărbători, Arhiepiscopia Bucureştilor a îndemnat clericii să aleagă o singură perioadă pentru vizitele pastorale: fie înainte de Crăciun, fie de Bobotează. „Nu se va intra în casele enoriaşilor decât la cererea insistentă a acestora”, „Se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorităţi” – acesta a fost consemnul. 

 

La Constanţa, ÎPS Teodosie a declarat că Arhiepiscopia Tomisului organizează, la fel ca în fiecare an, sărbătoarea Bobotezei. Se va face procesiune în Portul Tomis şi vor fi aruncate trei cruci în mare. Preoţii constănţeni vor merge în casele oamenilor cu Botezul, purtând măști și mănuși.

×